Welke houtsoort kan ik het beste stoken?

Om het optimale resultaat uit de mogelijkheden van je kachel te halen, is het aan te raden om de voor je kachel/haard geschikte houtsoort te gebruiken. Bepaalde houtsoorten branden namelijk niet optimaal in een kleine of juist grote houtkachel. Hieronder geven we meer uitleg over de verschillende houtsoorten en in welke situatie je deze het beste kunt gebruiken.

Elzenhout

elzenhout

Elzenhout is een zachte houtsoort die gemakkelijk en snel brandt, waardoor de kachel wel regelmatig moet worden bijgevuld. We raden deze houtsoort aan wanneer je in het bezit van een kleine houtkachel bent (met een vermogen van rond de 5 kWh).

Berkenhout

berkenhout

Ook berkenhout is een zacht soort hout, welke gemakkelijk brandt. Over het algemeen zal stoken met berkenhout weinig rook opleveren en heeft het de schoonste verbranding van alle soorten! Berkenhout raden we aan indien je in het bezit bent van een kleine houtkachel (met een vermogen van rond de 5 kWh).

Essenhout

essenhout

Essenhout staat bekend als harde houtsoort, waardoor deze iets minder gemakkelijk brandt. Voordeel van essenhout is dat een blok relatief lang meegaat. Je kunt bijvoorbeeld berkenhout met essenhout combineren voor optimaal resultaat. Essenhout raden we aan indien je in het bezit bent van een middelgrote kachel (met een vermogen van 6-9 kWh).

Eikenhout

eikenhout

Eikenhout staat bekend als een van de houtsoorten die langdurig brandt. Deze houtsoort heeft lang de tijd nodig om te drogen, tenzij je het ovengedroogd koopt. Doordat het een harde houtsoort is, is het niet gemakkelijk te ontbranden, maar wanneer het eenmaal brandt heb je ook echt wat! Ook eikenhout is daarom goed te combineren met een zachte houtsoort. We raden deze houtsoort aan indien je in het bezit bent van een grote kachel (met een vermogen van 10 kWh of hoger).

Haagbeuk

haagbeuk

Voor haagbeuk geldt ongeveer hetzelfde als voor eikenhout. Ook dit is een houtsoort die niet eenvoudig tot ontbranding komt, waardoor het mixen met een zachte houtsoort of aanmaken met aanmaakblokjes zeer goed mogelijk is. Ook haagbeuk brandt langdurig wanneer het eenmaal tot ontbranding gekomen is. Daarnaast zal je weinig tot geen last hebben van rookvorming. We raden deze houtsoort aan indien je een grote kachel hebt (met een vermogen van 10 kWh of hoger).