EcoDesign 2022 wet- en regelgeving voor houtkachels

Na vele jaren van onduidelijkheid, is er dan toch echt een nieuwe wetgeving op komst in Europa inclusief Nederland. Deze wet is van toepassing op houtkachels en haarden, zodat dit beter te handhaven wordt. De wetgeving is voornamelijk van belang voor de keuze van een houtkachel voor jouw huidige of nieuwe situatie.

EcoDesign 2022 wetgeving

Het gaat om de veelbesproken EcoDesign 2022 wetgeving, die van kracht is per 01-01-2022. Nu is besloten om deze wetgeving is Nederland te vervroegen naar 2020, waardoor gesproken kan worden over de EcoDesign 2020. Binnen deze wetgeving wordt voornamelijk rekening gehouden wat de impact is van houtkachels en welke invloed dit uitoefent op het milieu. De focus ligt hierbij op de vermindering van de uitstoot van CO2 bij de verwarming van woningen en/of bedrijfspanden. Dit heeft betrekking op wat vrijkomt bij het stoken van de houtkachel.
EcoDesign 2022 Logo

Aanleiding voor de wetgeving op houtkachels

Dat is voornamelijk de uitstoot van fijn stof en het lage rendement dat een meerderheid van de houtkachels op dit moment hebben. De uitstoot van fijn stof is té hoog onder de houtkachels en dat heeft een negatieve impact op het milieu. Daarnaast is het rendement niet hoog genoeg, waardoor er warmte verloren gaat. Een open haard heeft een rendement van 10-20%, terwijl een moderne houtkachel met gemak 80-90% haalt. Dit betekent veel meer warmte met veel minder brandstof. Op dit moment zijn er circa 645.000 oude open haarden die een zeer laag rendement hebben. Door hier nieuwe toestellen voor te plaatsen, zorgen de betere technieken ervoor dat er schoner wordt gestookt en dat het rendement hoger wordt. Zo wordt bijvoorbeeld door middel van de naverbranding ervoor gezorgd dat giftige gassen te allen tijde worden verbrandt. Hoe vollediger de verbranding is, hoe minder uitstoot van fijn stof er zal plaatsvinden.

Duurzaamheid voorop in Nederland

Het is duidelijk dat het verbeteren van de duurzaamheid voorop komt te staan met deze wetgeving. Het is een probleem dat wereldwijd bekend is en veel besproken wordt. Dankzij de wetgeving wordt het eindelijk concreet en is het iets wat aangepakt kan worden, zodat dit verbeterd kan worden voor het Nederlandse milieu. Om dit te kunnen laten slagen, is het van belang dat het bij de consument gaat leven en zij gaan inzien wat hun acties teweeg brengen. Op dit moment is het een grijs gebied voor de consument, omdat het lastig inzichtelijk te maken is.

"Quote: Uit onderzoek door Droomkachels bij geïnteresseerden voor een nieuwe houtkachel is gebleken dat de overgrote meerheid (88%) duurzaamheid en milieu belangrijk vinden. Nog geen 30% is bekend met de nieuwe wet en waar op gelet dient te worden."

En nu?

Het begint bij de fabrikanten en de dealers daarvan. Zij willen de wetgeving voor zijn en op deze manier iedereen ontzorgen die op dit moment een houtkachel koopt. Dit betekent dat vrijwel alle modellen aan de EcoDesign 2022 wetgeving voldoen die je op de website van Droomkachels.nl vindt. Uiteraard kunnen onze experts jou perfect helpen bij het vinden van een houtkachel die hieraan voldoet en aansluit op jouw wensen en situatie. De houtkachels die voldoen aan de EcoDesign 2022 wetgeving hebben een rendement van 75% of hoger en de uitstoot van fijn stof dient minder dan 40 mg/m3 te zijn. Dit vergt voornamelijk aanpassingen voor consumenten die op dit moment een bestaande situatie hebben en waarbij dit niet behaald wordt.

Hoe wordt hierop gecontroleerd?

Op dit moment is het lastig om te controleren of een houtkachel overlast bezorgd en niet op de correcte wijze wordt gebruikt. Dit komt doordat iedereen het anders ervaart en er nog geen duidelijke regels zijn. Dankzij de nieuwe wetgeving is dit verleden tijd en zal het controleren van houtkachels gemakkelijker worden. Experts kunnen op deze manier direct zien of een houtkachels voldoet aan de regels en wat de impact daarvan is. Aan de hand daarvan kunnen in de toekomst maatregelen worden genomen, zoals het niet meer mogen gebruiken van de houtkachel.

Welke veranderingen zijn er nodig vanwege deze wetgeving?

Bij aanschaf van een nieuwe houtkachel dient opgelet te worden op het rendement en de uitstoot van fijn stof. Dit is de fabrikant verplicht om te vermelden en is over het algemeen terug te vinden in het boekje met specificaties inclusief een testrapport. Bij een oudere houtkachel (5 jaar of ouder) is het aan te raden om dit tevens te bekijken, zodat duidelijk is of de houtkachel voldoet aan de nieuwe wetgeving. Als dit niet het geval, zoals dat bij een traditionele open haard te allen tijde het geval is, is het noodzakelijk om de huidige situatie aan te pakken. Er zijn twee oplossingen om het “probleem” op te lossen:
  1. De huidige situatie verwijderen of niet meer gebruiken;
  2. Bestaande situatie aanpassen met een nieuwe houtkachel.
Ooit is er bewust gekozen voor een houtkachel of om de situatie te behouden zoals die is, dus vanzelfsprekend dat de traditie van een warmtevol vuur in stand dient te worden gehouden.

Hoe inspelen op deze wetgeving?

Als de bestaande situatie niet voldoet aan de nieuwe wetgeving, dient er een nieuw toestel geïnstalleerd te worden. Bij een vrijstaande houtkachel dient deze losgekoppeld te worden van het bestaande kanaal en vervolgens kan er vrij gemakkelijk een nieuw model op dezelfde manier geïnstalleerd worden. Dit zou eventueel tevens een hangend model kunnen zijn, omdat de aansluiting hetzelfde is. Eventueel is er tevens de mogelijkheid om een inbouwhaard te nemen. Hieronder meer daarover.
Bij een traditionele open haard zijn er twee oplossingen. De makkelijkste is om te kiezen voor een inzethaard, omdat hier niet of nauwelijks hak- en breekwerkzaamheden aan te pas komen. Hierbij is het raadzaam om een model te kiezen dat net iets kleiner is dan de bestaande opening, zodat deze hier gemakkelijk in kan worden geschoven en afgewerkt kan worden door middel van de bestelbare afwerkkaders. Wanneer hier geen mogelijkheid voor is (welke kans zeer klein is) of de huidige schouw niet meer volstaat en je wel een schouw/ombouw wilt, kan er worden gekozen voor een inbouwhaard. In dit geval is het noodzakelijk om gehele schouw te verwijderen en deze inclusief de nieuwe inbouwhaard opnieuw op te bouwen. In dit geval ontstaat vrijwel dezelfde situatie, echter is het rendement met gemak drie- tot viermaal hoger. Daarnaast zijn er veel meer opties mogelijk dan met een inzethaard. Zo is het mogelijk om te kiezen voor een liftdeur, kan bepaald worden van welke zijden het vuurzicht te bewonderd dient te worden en hoeft er geen rekening te worden gehouden met bepaalde afmetingen.

Missie van Droomkachels

Onze missie is om nieuwe en bestaande situaties te voorzien van kwalitatieve houtkachels die voldoen aan de nieuwe wetgeving. Op deze manier zorgen we gezamenlijk voor minder uitstoot van fijn stof en een houden we rekening met het milieu. Dit maakt dat de komende jaren verwarmd kan worden door middel van houtkachels en iedereen daar profijt van heeft.

HR houtkachels van Droomkachels

Droomkachels biedt verschillende HR houtkachels aan die geselecteerd zijn op het feit dat ze minimaal een rendement van 75% hebben. Met deze modellen ben je verzekerd dat ze voldoen aan de EcoDesign 2022 wetgeving en de komende jaren geaccepteerd worden. Hieronder is een selectie van onze bestsellers te vinden en het volledige assortiment is te vinden op de categoriepagina van de HR houtkachels.

Stel uw vraag aan onze expert


  • CAPTCHA herladen