Rendement houtkachel

Wanneer mensen een houtkachel aanschaffen, doen zij dit meestal om twee hoofdredenen. Allereerst natuurlijk de warmte die de kachel geeft, maar daarnaast ook zeker voor de sfeer die het te bieden heeft. Wanneer je de warmte van groot belang vindt, is het verstandig om een houtkachel te kiezen met een hoog rendement.

Wat houdt het rendement in?

Een kachel levert een bepaalde hoeveelheid warmte, wat afhankelijk is van het vermogen. Het rendement is het percentage van die warmte die geproduceerd wordt en uiteindelijk daadwerkelijk in de kamer terecht komt. Zo hebben de meeste houtkachels een rendement van >75% met zelfs enkele uitschieters die de 90% kunnen behalen (meestal speksteen). Speksteen op zich zorgt er niet voor dat het rendement van een kachel hoger wordt, maar kan warmte heel goed vasthouden en vervolgens langzaam aan de ruimte afgeven. Een open haard haalt daarentegen vaak maar om en nabij de 10% rendement, wat voor het echt goed verwarmen van een ruimte natuurlijk veel te weinig is.

"Hierbij geldt het motto: Hoe meer, hoe beter. Des te hoger het rendement is, des te meer warmte gebruikt wordt om mee te verwarmen."

Oudere modellen

Heb je een kachel van 15-25 jaar oud, dan zal het rendement een stuk lager liggen dan bij de moderne houtkachels van nu. Ook in de kachelbranche zit men niet stil en vindt innovatie plaats. Zo zijn de brandkamers in de loop der jaren veranderd, maar zijn er ook aanpassingen gedaan met zogenaamde ‘schotten’, om rookgassen af te buigen. Hierdoor worden ook de laatste resten goed verbrand en verdwijnt de warmte niet direct de schoorsteen in.

Hoog rendement

Uiteraard zitten er een aantal voordelen aan een houtkachel met een hoog rendement. Wat milieuvriendelijkheid betreft is het bijvoorbeeld al een stuk beter, doordat er minder hout gebruikt hoeft te worden en er minder schadelijke stoffen vrijkomen. Daarbij is het voor je eigen portemonnee een stuk voordeliger. Er hoeft veel minder gestookt te worden, dus minder houtverbruik voor dezelfde warmte!

Bekijk hier ons assortiment houtkachels