Waarom bij ons?

  • Showroom van 1200m2
  • Uit voorraad leverbaar
  • Landelijke levering en installatie
  • Dagelijks bereikbaar van 09:00 tot 00:00
  • 1500+ tevreden klanten
  • 30 dagen bedenktermijn

Vermogen houtkachel

Het vermogen van de houtkachel is één van de belangrijkste specificaties waar op gelet dient te worden bij de aanschaf. Het vermogen heeft te maken met de hoeveelheid warmte die wordt verkregen en wat de mogelijkheden zijn wat betreft het verwarmen van een bepaalde ruimte. Hoe meer vermogen (kWh) de houtkachel heeft, hoe groter de ruimte kan zijn die verwarmd dient te worden. Naast vermogen speelt het rendement ook nog een grote rol. Hoeveel vermogen u nodig heeft, hangt van verschillende factoren af.

Gaat u voor de warmte of sfeer?

Wanneer u ervoor kiest om met de houtkachel uw ruimte te gaan verwarmen, dan is het belangrijk om een houtkachel te kiezen dat hier genoeg vermogen voor heeft. Wanneer uw houtkachel te weinig vermogen heeft, dan wordt uw ruimte niet geheel verwarmd en bij te veel vermogen wordt de warmte al gauw onaangenaam. (Bereken hier direct het vermogen voor uw ruimte).

Als u voor een houtkachel kiest voor de sfeer, dan hoeft u in principe niet heel erg op het vermogen te letten. Wel is het belangrijk om een houtkachel te kiezen die redelijk goed past bij de ruimte qua vermogen, want anders dient u met zeer weinig hout te stoken en ontstaat er niet de sfeer en/of het vlammenspel dat u voor ogen had.

Wat betekent het rendement voor het vermogen?

Het rendement wordt altijd uitgedrukt in procenten en geeft aan hoeveel warmte, dat door de houtkachel geproduceerd wordt, behouden blijft. De gemiddelde houtkachel heeft een rendement rond de 75-80%, wat inhoudt dat veel warmte behouden blijft en het sneller warm wordt. Bij ieder model staat het vermogen vermeldt, waardoor u weet welk percentage aan warmte behouden blijft.

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

Het vermogen dat u nodig heeft hangt ook nog af van het type woning dat u heeft en de temperatuur die u in uw ruimte wil bereiken. Vrijstaande woningen raken veel meer warmte kwijt dan een rijtjeshuis, waardoor voor deze woningen er houtkachels met een hoger vermogen worden aangeraden. Hoe warmer u het wil hebben in uw woning, hoe groter het vermogen dient te zijn om u hierin te kunnen voorzien.

Bereken uw benodigde vermogen:
Wat is de lengte in meters van uw ruimte?


Wat is de breedte in meters van uw ruimte?


Wat is de hoogte in meters van uw ruimte?


Wil u de houtkachel gebruiken als bij- of hoofdverwarming?


Hoe goed is de ruimte geïsoleerd?


Wat is de gewenste temperatuur die u wil bereiken?


0.00 kWh