Hoeveel gas verbruikt een gashaard?

Er zijn een aantal zaken van belang om een duidelijk antwoord op deze vraag te kunnen geven. Het stookgedrag, vermogen en type haard zijn belangrijke factoren die uiteindelijk bepalen hoeveel gas er verbruikt zal worden. Hieronder worden deze factoren behandeld en volgt een rekenvoorbeeld om de kosten te berekenen voor het stoken van een gashaard.

Het stookgedrag en vermogen

Het verbruik van een gashaard wordt voornamelijk bepaald door het stookgedrag. Het stookgedrag heeft met name te maken in hoeverre het vermogen van de gashaard daadwerkelijk gebruikt wordt. Het vermogen ligt rond de 7 kWh als de gashaard gemiddeld brandt. Een gashaard biedt de mogelijkheid om het vermogen te regelen door de verschillende branders te laten branden op een bepaalde hoogte. Dat heeft invloed op de hoeveelheid warmte dat wordt verkregen en het vlammenspel. Hoe hoger het vermogen, hoe meer gas er gebruikt wordt.

De gasrekening

Wanneer de gashaard op het gemiddelde vermogen van 7 kWh brandt, verbruikt deze circa één kuub gas per uur. Per kuub gas is de prijs ongeveer €2,20. Uitgaande van vier uur stoken op een avond kan geconcludeerd worden dat dit €6,30 kost. Hierbij komt het feit dat de gashaard genoeg warmte geeft om de ruimte te verwarmen, waardoor de centrale verwarming niet aan hoeft en dat levert een besparing op.

Bekijk hier ons assortiment gashaarden