Wat kost een houtkachel?

Het aanschaffen van een houtkachel is een investering en het is belangrijk om te weten met welke kosten je rekening dient te houden voordat je een beslissing maakt. Vaak wordt alleen gekeken naar de kosten van de houtkachel zelf, echter is dit over het algemeen slechts een gedeelte van het totaalplaatje. Je hebt natuurlijk de kosten van de houtkachel, de benodigde materialen om het rookkanaal op correcte wijze aan te leggen en de gouden handen van de installateurs die niet bang zijn om jouw dak op te klimmen. Wat het jou gaat kosten, hangt sterk af van de huidige situatie. 


De houtkachel zelf

De houtkachel is al jaren een populaire warmtebron in veel huizen. Niet alleen omdat het een aantrekkelijke en sfeervolle aanvulling is op het interieur, maar ook vanwege de efficiëntie van verwarming. Er zijn verscheidene soorten houtkachels beschikbaar die elk hun voor- en nadelen hebben. Hieronder vind je de belangrijkste soorten en hun kenmerken inclusief de gemiddelde prijs voor dit toestel:

Vrijstaande houtkachels
Vrijstaande houtkachels zijn de meest traditionele en herkenbare variant. Ze zijn ontworpen om op zichzelf te staan en kunnen in vrijwel elke ruimte worden geplaatst.

Gemiddelde prijs: €3000

Inzet houtkachels
Inzethoutkachels zijn speciaal ontworpen om te passen in voor bestaande open haarden, verhogen de efficiëntie van je haard en verminderen warmteverlies door de schoorsteen.

Gemiddelde prijs: €3000

Inbouw houtkachels
Hangende houtkachels zijn een stijlvolle en opvallende optie. Ze zijn bevestigd aan het plafond of de muur en zweven boven de vloer, wat een uniek en modern design creëert.

Gemiddelde prijs: €5000

Hangende houtkachels:
Een gaskachel is vaak alleen als bijverwarming, terwijl een houtkachel met gemak 100m³ kan verwarmen. Speksteenkachels kunnen zelfs warmte voor langere tijd vasthouden.

Gemiddelde prijs: €4000


Het rookkanaal

Zonder een goed en correct geïnstalleerd rookkanaal heb jij geen houtkachel, dus daar dient de nodige aandacht aan besteed te worden. Het zorgt ervoor dat de rook afgevoerd kan worden, de juiste veiligheid en dat de houtkachel zo efficiënt mogelijk verwarmd. Uiteraard is het mooiste als jij in jouw situatie al een rookkanaal hebt, zodat we deze aan kunnen passen naar de huidige regelgeving en de kosten van installatie lager zijn dan voor het aanleggen van een nieuw kanaal. 


Wanneer je geen bestaand rookkanaal hebt, moet er een heel nieuw kanaal worden aangelegd en deze dient boven de nok van het huis uit te komen. Dit is noodzakelijk om aan de wetgeving te voldoen, voor de werking van de houtkachels en om ervoor te zorgen dat de rook geen overlast veroorzaakt in de omgeving. Hierbij spelen de hoogte van de woning en verdiepingsvloeren een belangrijke rol wat de totale kosten gaan worden, omdat bij betonnen vloeren bijvoorbeeld gaten moeten worden geboord met een diamantboor.

De installatie

De installatie van een houtkachel is geen doe-het-zelf klus. Het vereist een grondige kennis van zowel de kachel zelf en de opbouw van het huis om ervoor te zorgen dat alles volgens de voorschriften wordt geïnstalleerd. Daarbij moet rekening gehouden worden met diverse veiligheidsoverwegingen om te zorgen voor veilig en efficiënt gebruik. Een kleine fout kan leiden tot grote problemen zoals (rook)lekkage, brandgevaar of zelfs koolmonoxidevergiftiging. De meeste projecten kunnen binnen één dag gerealiseerd worden, echter is het soms ook noodzakelijk om de installatie in twee delen op te delen. Denk bijvoorbeeld aan een verbouwing waar eerst het kanaal wordt aangelegd, vervolgens de afwerking gedaan wordt en wij tenslotte de houtkachel komen plaatsen.Benieuwd wat de kosten zijn voor jouw situatie?

Benieuwd naar de kosten van een houtkachel voor jouw situatie? Door onderstaand formulier in te vullen krijg je een goed beeld hoeveel een houtkachel in jouw situatie zou kosten. Mocht je vragen hebben over jouw situatie, dan kan je contact opnemen met een van onze experts.


Bereken direct de kosten voor jouw situatie
Gerelateerde blogs