Verantwoord stoken

Het stoken in een houtkachel, inbouwhaard of speksteenkachel wordt steeds populairder, maar zorgt daardoor helaas soms ook voor meer overlast. Het blijft een open vuur dat gevaarlijk kan zijn en bij verkeerd gebruik kan zorgen voor overlast in de vorm van stank of extra fijnstof in de lucht. Door verantwoord te stoken wordt de overlast verminderd en ook de kans op een schoorsteenbrandt verkleind. Om verantwoord te stoken dient er op de volgende punten gelet te worden.

Juiste vermogen

Het begint al bij de aanschaf waar rekening dient te worden met het vermogen. Dit is één van de belangrijkste specificaties om rekening mee te houden. Het vermogen dient te passen bij de grootte van de ruimte die verwarmd dient te worden en de isolatie daarvan. Als het vermogen klopt dan wordt er genoeg warmte verkregen, waardoor het vuur op natuurlijke wijze zijn gang kan gaan. Hierdoor is het vrijwel niet nodig om tussendoor meer of minder zuurstof toe te voegen aan de brandkamer. Hoeveel vermogen u nodig heeft? Bereken hier uw vermogen.

Genoeg zuurstof

Iedereen weet dat vuur zuurstof nodig heeft om te blijven branden. Vooral bij het aansteken is het belangrijk dat de luchttoevoer volledig openstaat, zodat de verbranding van het hout zo snel mogelijk op gang komt. Mocht het vuur niet makkelijk op gang komen, dan is het aan te raden een raam open te zetten om extra zuurstof aan te trekken. Mocht het te warm worden, dan is er de mogelijkheid om de luchttoevoer iets dichter te schuiven of gebruik te maken van minder hout. Genoeg zuurstof zorgt voor een volledige verbranding en minder aanslag in het kanaal. Wanneer er een gele gelijkmatige vlam ontstaat zonder rook is de verbranding goed, terwijl dit bij oranje vlammen in combinatie met rook niet het geval is.

Gebruik van geschikt hout

Het gebruik maken van geschikt hout is de sleutel tot het succes in het verhaal om verantwoord te stoken. Het begint met het feit dat het altijd onbehandeld hout te zijn zonder verf, lijm of andere schadelijke stoffen. Daarnaast dient het hout goed droog te zijn en dit is het rond de circa 20% aan vochtigheid. Het liefst komt het uit duurzaam beheerde bossen, zodat er de zekerheid is dat het niet ten koste gaat van de natuur. Aansteken van het hout gaat het makkelijkst met aanmaakhout en/of aanmaakblokjes, maar zeker geen kranten of oud papier. Onder andere het inkt zorgt voor de uitstoot van schadelijke stoffen en tevens aanslag in het kanaal. Voor goed droog haardhout kunt u eventueel terecht bij onze partner Openhaardhout Gigant.

Correcte installatie

De installatie heeft een grote impact op de kwaliteit van het stoken. Er zijn verschillende mogelijkheden om de installatie te verrichten en het is van belang dat dit goed gebeurt om een juiste werking te kunnen garanderen. Voor de installatie zijn bepaalde regels opgesteld en deze zijn terug te vinden in het bouwbesluit. Door deze te volgen wordt de installatie altijd volgens de wet- en regelgeving gedaan. Voor meer informatie hierover kijkt u op onze pagina over houtkachel installeren.

Wanneer stoken?

Het laatste punt is er eentje waar men zelf geen invloed heeft, namelijk het weer. Belangrijk is om niet te stoken bij windstil of mistig weer, omdat dan de rook blijft hangen en dit zorgt voor plaatselijke luchtvervuiling. Tevens ontstaat er gemakkelijker een onderdruk in het kanaal wat zorgt voor een terugslag van de rook. Benieuwd wat het advies is qua stoken? Bekijk de stookwijzer.