Speksteenkachel

Met een speksteenkachel haal je een echte eyecatcher in huis, welke zorgt voor veel warmte en een uitzonderlijk hoog rendement. De speksteenkachels zijn voorzien van speksteen platen, welke warmte uit het gestookte hout opslaan en dit vervolgens urenlang kunnen uitstoten. Dit zorgt ervoor dat een speksteenkachel relatief weinig hout gebruikt, maar enkele uren per dag gestookt hoeft te worden en een rendement van maar liefst 90% kan behalen.

Producten 1-24 van 45

Pagina
Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Producten 1-24 van 45

Pagina
Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Waarom een speksteenkachel?

Ten eerste is een speksteenkachel zéér gebruiksvriendelijker, omdat er afhankelijk van de grootte dagelijks maar 2 á 6 uur gestookt hoeft te worden om de rest van de dag te genieten van de warmte. Ten tweede is door het opslaan van de warmte in de speksteen platen een rendement mogelijk van maar liefst 90% en dit kan zorgen voor een besparing op de energiekosten van maar liefst 70%. Ten derde is de speksteenkachel goed voor de weerstand en verlaagt de risico op hart- en vaatziekten. Tevens droogt de lucht niet uit en is er minder stofwerveling in de ruimte.

Verschil in speksteenkachels

Er zijn twee verschillende soorten speksteenkachels, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de massieve en verplaatsbare. Bij de massieve modellen wordt de speksteen kachel bij de klant opgemetseld en vaak bestaan deze voor 100% uit speksteen platen. Als er over een verplaatsbare speksteen houtkachel wordt gesproken, dan is het er vaak één die voorzien is van enkele speksteen platen en verder bestaat uit staal.

Speksteenkachel prijzen

Het verschil in de speksteenkachel prijzen zit hem in de grootte en hoe veel kilo speksteen erin verwerkt zit. Bij een massieve speksteenkachel wordt vele malen meer speksteen gebruikt dan bij een verplaatsbare. Vandaar dat een massief model qua prijs ook kan oplopen tot zo’n €25000. Vaak worden de verplaatsbare modellen afgewerkt met wat speksteen platen en dan beginnen de speksteenkachel prijzen ongeveer bij €3000 en kunnen oplopen tot ongeveer €8000.

Wat is een speksteenkachel?

Een speksteenkachel is een speciaal type houtkachel gemaakt van speksteen, een natuurlijk gesteente met uitstekende warmtegeleidende en warmtevasthoudende eigenschappen. Speksteenkachels slaan de warmte op die tijdens het verbrandingsproces wordt gegenereerd en geven deze langzaam af aan de omgeving, zelfs nadat het vuur is gedoofd. Ze zijn zeer efficiënt, duurzaam en bieden een gelijkmatige, langdurige warmteafgifte.

Wat is het voordeel van een speksteenkachel?

Het voordeel van een speksteenkachel is de uitstekende warmteopslag en langdurige warmteafgifte. Speksteen heeft natuurlijke warmtegeleidende en warmtevasthoudende eigenschappen. De kachel slaat warmte op tijdens het verbrandingsproces en geeft deze langzaam af aan de omgeving, zelfs nadat het vuur is gedoofd. Dit resulteert in een efficiënte, duurzame verwarming en een gelijkmatige, langdurige warmte in jouw woning.

Hoe lang houdt een speksteenkachel de warmte vast?

Een speksteenkachel kan de warmte urenlang vasthouden, afhankelijk van de dikte en kwaliteit van het gebruikte speksteen. In sommige gevallen kan een speksteenkachel de warmte tot wel 12-24 uur vasthouden na het doven van het vuur. Dit zorgt voor een gelijkmatige, langdurige warmteafgifte, wat bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat en een efficiënter energieverbruik in jouw woning.

Hoelang duurt het voordat een speksteenkachel warmte afgeeft?

Een speksteenkachel begint warmte af te geven zodra het vuur ontstoken wordt. Echter, vanwege de warmteopslagcapaciteit van speksteen, kan het enige tijd duren voordat de kachel zijn maximale warmteafgifte bereikt. Dit kan variëren van 30 minuten tot enkele uren, afhankelijk van de dikte en kwaliteit van het speksteen en de intensiteit van het vuur.