Speksteenkachel

Met een speksteenkachel haalt u een echte eyecatcher in huis, welke zorgt voor veel warmte en een uitzonderlijk hoog rendement. De speksteenkachels zijn voorzien van speksteen platen, welke warmte uit het gestookte hout opslaan en dit vervolgens urenlang kunnen uitstoten. Dit zorgt ervoor dat een speksteenkachel relatief weinig hout gebruikt, maar enkele uren per dag gestookt hoeft te worden en een rendement van maar liefst 90% kan behalen.
Toon Filters
Prijs
€ 0 € 7995 € 0 t/m € 7995
Merk
 1. (14)
 2. (6)
 3. (1)
 4. (5)
Vuurzicht
 1. (22)
 2. (1)
 3. (3)
Kleur
 1. (7)
 2. (13)
 3. (4)
 4. (2)
Aansluiting
 1. (4)
 2. (22)
Harthoogte achteraansluiting
 1. (4)
 2. (9)
 3. (8)
 4. (1)
 5. (2)
Vermogen (kWh)
 1. (14)
 2. (12)
Materiaal
 1. (2)
 2. (18)
 3. (6)
Externe luchttoevoer
 1. (17)
 2. (9)

26 artikel(en)

per pagina

26 artikel(en)

per pagina

Wat is een speksteenkachel?

Een speksteenkachel is een kachel voorzien van speksteen platen, welke in de meeste gevallen grijs van kleur zijn. Oorspronkelijk komt de “speksteen kachel” uit Scandinavië en zijn in dat gedeelte van de wereld nog altijd erg populair. In deze landen wordt het in de winter met gemak -30 graden Celsius en dan is een constante warmte in huis van groot belang. De speksteen platen slaan de warmte uit de verbrandingskamer op en stoten dit geleidelijk over soms wel 24 uur uit, waardoor de gehele dag kan worden genoten van 2 á 6 uur stoken.

Waarom een speksteenkachel?

Ten eerste is een speksteenkachel zéér gebruiksvriendelijker, omdat er afhankelijk van de grootte dagelijks maar 2 á 6 uur gestookt hoeft te worden om de rest van de dag te genieten van de warmte. Ten tweede is door het opslaan van de warmte in de speksteen platen een rendement mogelijk van maar liefst 90% en dit kan zorgen voor een besparing op de energiekosten van maar liefst 70%. Ten derde is de speksteenkachel goed voor de weerstand en verlaagt de risico op hart- en vaatziekten. Tevens droogt de lucht niet uit en is er minder stofwerveling in de ruimte.

Verschil in speksteenkachels

Er zijn twee verschillende soorten speksteenkachels, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de massieve en verplaatsbare. Bij de massieve modellen wordt de speksteen kachel bij de klant opgemetseld en vaak bestaan deze voor 100% uit speksteen platen. Als er over een verplaatsbare speksteen houtkachel wordt gesproken, dan is het er vaak één die voorzien is van enkele speksteen platen en verder bestaat uit staal.

Speksteenkachel prijzen

Het verschil in de speksteenkachel prijzen zit hem in de grootte en hoe veel kilo speksteen erin verwerkt zit. Bij een massieve speksteenkachel wordt vele malen meer speksteen gebruikt dan bij een verplaatsbare. Vandaar dat een massief model qua prijs ook kan oplopen tot zo’n €25.000. Vaak worden de verplaatsbare modellen afgewerkt met wat speksteen platen en dan beginnen de speksteenkachel prijzen ongeveer bij €700 en kunnen oplopen tot ongeveer €5.000.

Extra milieubewust stoken

Met een speksteenkachel zorgt u niet alleen voor een sfeervolle warmtebron, maar tevens bent u ook beter bezig voor het milieu dan met andere verbrandingsinstallaties. Waar bij een normale kachel of open haard constant gestookt dient te worden om warmte te verkrijgen, is dit bij een speksteenkachel niet van toepassing. Hierdoor wordt er alleen CO2 uitgestoten op de momenten dat er gestookt wordt en dat zijn er dagelijks maximaal 2 á 6 uur met een speksteenkachel.

Meer lezen over de voordelen van speksteenkachels? Bekijk dan de volgende pagina: Waarom een speksteenkachel?
Zit er verschil in speksteen?
Speksteen is speksteen, hier zit geen verschil in. Uiteraard is de hoeveelheid speksteen van belang in hoeverre het de warmte goed vast kan houden.
Hoe lang houdt speksteen de warmte vast?
Hoe meer speksteen, des te langer de warmte vastgehouden wordt. Met een massieve speksteenkachel kan de warmte gemiddeld 6 tot 12 uur vastgehouden worden.
Is een speksteenkachel het beste?
Dit ligt aan jouw situatie. Een speksteenkachel komt het beste tot zijn recht als je deze in de ochtend/middag stookt en 's avonds geniet van de warmte die vrijkomt zonder hout te stoken.