Houtkachel installeren

Het installeren van een houtkachel kan een uitstekende manier zijn om de gezelligheid en warmte in jouw huis te verhogen, vooral in de koude wintermaanden. Het is van belang dat de installatie correct wordt uitgevoerd en daarbij aandacht wordt besteed aan de veiligheid en efficiëntie. Ons team van professionele installateurs heeft jarenlange ervaring om dit te verzorgen in jouw situatie waarbij veiligheid gegarandeerd wordt. Daarnaast bieden wij je ook advies en ondersteuning gedurende het hele proces met het kiezen van de juiste houtkachel op de juiste positie.

Het rookkanaal

Elke houtkachel heeft een rookkanaal nodig om de rook en verbrandingsgassen veilig af te voeren. Zonder een goed rookkanaal kan rook zich in huis verspreiden met mogelijk gevaarlijke gevolgen zoals koolmonoxidevergiftiging. Een goed rookkanaal zorgt ook voor de juiste trek, die helpt jouw houtkachel efficiënt te laten branden. Dit kan een bestaand kanaal zijn of er dient een nieuw kanaal aangelegd te worden.

 

Bestaand kanaal

Het is belangrijk om te weten dat als er momenteel een open haard of oudere houtkachel in jouw woning staat en/of er een bestaand kanaal aanwezig is, het rookkanaal vaak niet één op één te gebruiken is voor een nieuwe houtkachel. Het formaat, de diameter en de status kunnen allemaal invloed hebben op de veiligheid en effectiviteit van jouw nieuwe houtkachel. Dit betekent vaak dat er aanpassingen noodzakelijk zijn, zoals het installeren van een flexibele voering of het reinigen van het kanaal.

 

Als jouw huis al een rookkanaal heeft, is het belangrijk om dit door een professional te laten controleren voordat je het gaat gebruiken voor jouw nieuwe houtkachel. De professional let op eventuele schade, ophoping van creosoot en controleert of het kanaal voldoet aan de huidige bouwvoorschriften.


In het geval dat er geen bestaand kanaal in jouw woning aanwezig is, kan er een nieuw kanaal worden aangelegd. Een nieuw kanaal biedt je de mogelijkheid om direct het juiste formaat en type rookkanaal voor jouw nieuwe kachel te kiezen, maar het betekent ook dat er bouwkundige aanpassingen aan jouw woning nodig kunnen zijn. Het belangrijkste punt bij het aanleggen van een nieuw rookkanaal is dat deze boven de nok van het huis komt. Dit is cruciaal om voldoende trek te creëren en om te voorkomen dat rook de woning weer binnenkomt. Tevens dient er uiteraard rekening te worden gehouden met de brandveiligheid.Stel jouw brandende vraag aan een van onze experts


Neem contact op met een van onze experts
Manieren van houtkachel installeren

Elke situatie waarin een houtkachel geplaatst dient te worden is uniek en vraagt daarmee om een eigen aanpak om deze goed te installeren. In combinatie met wat de huidige situatie is, dient er een plan van aanpak gemaakt te worden om dit te realiseren. Een aantal van deze mogelijkheden vind je hieronder verder uitgelegd. Voor persoonlijk advies over jouw situatie kan je contact opnemen met een van onze experts. 

Droomkachels is DE-gecertificeerd

Het behalen van het DE keurmerk is een prestatie waar we bijzonder trots op zijn. Wij zetten ons constant in om mee te gaan met de tijd. Het DE keurmerk is een erkenning van onze deskundigheid en ervaring op het gebied van kachels en haarden. Het toont aan dat we weten wat we doen en dat we kunnen voldoen aan de strenge kwaliteits- en milieunormen. 


In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, speelt de DE (Duurzame Energie)-erkenning een cruciale rol, vooral in de verwarmingsindustrie. Dit keurmerk is gericht op het minimaliseren van de impact op het milieu. Een van de grootste voordelen van het DE-certificaat is de directe zekerheid die het jou als consument biedt. Een ander voordeel van het DE-certificaat is dat het garant staat voor installatie volgens de richtlijnen die momenteel gelden. De gecertificeerde installateurs moeten zich houden aan deze voorschriften bij het installeren van houtkachels. Hiermee wordt de kwaliteit gewaarborgd en verzeker jij jezelf van een veilige installatie.Wat klanten over ons zeggen
Stel jouw vraag aan een van onze experts


Installatie door erkende installateur

Alle installateurs van Droomkachels zijn professionals met jarenlange ervaring in het installeren van houtkachels. Ze zijn uitvoerig getraind en bekwaam in het werken met allerlei verschillende modellen en merken houtkachels. Bij Droomkachels draait alles om kwaliteit - van de houtkachels die we verkopen tot de installaties die we uitvoeren.


De regelgeving en richtlijnen voor het installeren van houtkachels veranderen voortdurend. Dat is waarom onze installateurs voortdurend worden bijgeschoold om up-to-date te blijven van de meest recente normen en eisen. Dit betekent dat de installatie van je houtkachel altijd zal voldoen aan de huidige wetten en veiligheidsnormen, waardoor je de best mogelijke prestaties en veiligheid krijgt.


De installaties van Droomkachels worden altijd uitgevoerd volgens de geldende eisen, altijd met het oog op het creëren van een brandveilige situatie. We houden rekening met alle factoren die van belang zijn bij de plaatsing van de kachel en het rookkanaal tot de isolatie en ventilatie van je woning. Zo garanderen we dat je kunt genieten van de warmte en gezelligheid van je houtkachel met de gemoedsrust dat alles is gedaan met veiligheid als topprioriteit.

Gerelateerde blogs