Hoeveel bespaart een houtkachel?

Een gezellige, warme houtkachel biedt meer dan alleen comfort en ambiance. Het is ook een effectieve manier om te besparen op je energierekening. Een houtkachel kan een aanzienlijke besparing opleveren op je gasrekening. In tegenstelling tot centrale verwarmingssystemen, die vaak op gas werken, gebruikt een houtkachel hout als belangrijkste brandstofbron, waardoor de afhankelijkheid van gas aanzienlijk wordt verminderd. Door de thermostaat lager te zetten en in plaats daarvan jouw ruimte met een houtkachel te verwarmen, kun je jouw gasverbruik aanzienlijk verminderen. De besparing kan oplopen tot wel 50%. Uiteraard is dit van verschillende aspecten afhankelijk.Stel jouw brandende vraag aan een van onze experts


Neem contact op met een van onze experts
Juiste houtkachel

Het kiezen van de juiste houtkachel voor je huis is essentieel om de gewenste temperatuur te bereiken en tegelijkertijd optimale energie-efficiëntie te bereiken. Het Ecodesign 2022 is een nieuwe regelgeving van de Europese Unie die bedoeld is om het energieverbruik en de uitstoot van huishoudelijke apparaten, waaronder houtkachels, te beperken. Houtkachels die aan de nieuwe regelgeving voldoen, zijn ontworpen om minder brandstof te verbruiken en minder schadelijke emissies uit te stoten, zonder in te leveren op prestaties of efficiëntie. Al onze houtkachels voldoen aan de Ecodesign 2022 wet- en regelgeving, dus daarin maak je altijd de juiste keuze. Het is essentieel om het vermogen van de houtkachel af te stemmen op de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. Bereken gemakkelijk het benodigde vermogen dat je nodig hebt.


Houtsoorten

Elzenhout
Een zachte houtsoort die snel ontbrandt en een gelijkmatige warmte afgeeft, ideaal voor kortere brandtijden.

Berkenhout
Een lichte houtsoort met een hoge energiewaarde die makkelijk ontbrandt en een heldere vlam produceert, geschikt voor zowel kachels als open haarden.

Essenhout
Een dichte en zware houtsoort die langzaam en gelijkmatig brandt, waardoor het een uitstekende keuze is voor langdurige warmte.

Beukenhout
Een harde houtsoort met een hoge energiewaarde die langzaam en gelijkmatig brandt, waardoor het een populaire keuze is voor houtkachels.

Eikenhout
Een zeer dichte en zware houtsoort die langzaam brandt en een langdurige, intense warmte afgeeft, ideaal voor koude winteravonden.


Haardhout

Jouw houtkachel is zo efficiënt als het haardhout dat je erin verbrandt. Het juiste haardhout kan het rendement van je houtkachel aanzienlijk verbeteren en de kosten voor het verwarmen van je huis verlagen. Om dit te bereiken is het cruciaal om droog haardhout te stoken en daarmee wordt bedoeld dat het een vochtigheidsgehalte tussen de 12% en 18% heeft. Droog haardhout brandt effectiever, produceert meer warmte en zorgt voor minder vervuiling dan nat hout. Voor het beste resultaat kan het hout opgeslagen worden op een droge, geventileerde plek uit direct zonlicht. 


Voor topkwaliteit droog haardhout kun je terecht bij onze partner Openhaardhout gigant, onze vertrouwde partner. Openhaardhout gigant garandeert dat hun hout vakkundig is gedroogd en opgeslagen om topkwaliteit te leveren voor je houtkachel. Ze bieden verschillende soorten haardhout en houtbriketten aan om aan je specifieke behoeften te voldoen.


Start met besparen

De eerste stap in het proces om te beginnen met besparen, is om jouw specifieke behoeften en omstandigheden in kaart te brengen. Door jouw huidige situatie te bespreken, kunnen onze experts je adviseren over de houtkachel die het beste bij jouw budget en wensen past. Wij hebben jarenlange ervaring in het vinden van de juiste Droomkachel voor in jouw huis.


Neem contact op met een van onze experts


Gerelateerde blogs