Waterdamp haarden

Met een waterdamp haard haal je een levendig, realistisch en sfeervol vlammenspel in huis, zonder de ongemakken van een traditionele haard. Het grootste voordeel van deze elektrische sfeerhaarden is dat er geen afvoer nodig is. De waterdamp techniek maakt gebruik van het verdampte water en verlichting om realistische vlammen te creëren die vrij zijn van rook en schadelijke stoffen. Dit betekent dat je kunt genieten van de ambiance van een echt vuur, zonder zorgen over schoonmaken, rook of het kappen en opslaan van hout.

Producten 1-24 van 25

Pagina
Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Producten 1-24 van 25

Pagina
Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Hoe werkt een waterdamp haard?

Een waterdamp sfeerhaard is een type haard die realistische vuureffecten creëert zonder echte vlammen te gebruiken. Deze geavanceerde haarden maken gebruik van fijne waterdamp en verlichtingstechnologie om de illusie van vuur te wekken, waardoor ze een veilig en milieuvriendelijk alternatief zijn voor traditionele open haarden.

Werking is gebaseerd op de verneveling van water. Een ingebouwd reservoir of een directe wateraansluiting zorgt voor de aanvoer van water naar de haard. Het water wordt omgezet naar een zeer fijne mist. Deze mist wordt vervolgens door middel van ventilatoren de haardruimte ingeblazen.

Zodra de waterdamp vrijkomt, gaan LED-lampjes of halogeenverlichting aan het werk. Deze lampen zijn strategisch geplaatst om de waterdamp te verlichten en nabootsen zo de gloed en de beweging van echte vlammen. Vaak is de kleur en intensiteit van de verlichting aanpasbaar, waardoor je de sfeer naar wens kunt instellen.

Omdat een waterdamp sfeerhaard op elektriciteit en water werkt, produceert hij geen rook, geur of as die normaal geassocieerd worden met een hout- of gashaard. Ook is er geen warmteafgifte bij de meeste modellen, wat waterdamp haarden ideaal maakt voor decoratieve doeleinden of in ruimtes waar warmte niet gewenst is. Sommige modellen bieden echter wel een optionele warmtefunctie.

Een waterdamp haard met een cinewall

Een cinewall is een stijlvolle ontwerp feature waarbij een televisie naadloos is geïntegreerd in een voorzetwand, met vaak ruimte voor een elektrische haard. De combinatie van een waterdamp haard met een cinewall creëert een modern en aantrekkelijk centrum in elke woonkamer die zowel esthetiek als functionaliteit verhoogt.

Waterdamp haarden zijn een ideale partner voor cinewalls omdat ze geen warmte produceren die elektronische apparaten zoals televisies kan beschadigen. Dit betekent dat een waterdamp haard direct onder of naast de TV kan worden geplaatst zonder risico op oververhitting. Het ontbreken van rook en geur zorgt er ook voor dat de cinewall en de bijbehorende elektronica schoon en onderhoudsvriendelijk blijven.

De Opti-Myst techniek

De Opti-Myst techniek van Dimplex is een innovatie in de wereld van elektrische haarden die voor een ongekend realistisch vuurbeeld zorgt. Het systeem maakt gebruik van ultrasone technologie om water uit een reservoir om te zetten in een fijne, koude nevel. Gecombineerd met speciale halogeen- of LED-verlichting creëert dit een driedimensionaal vlam- en rook-effect dat nauwelijks van een echt vuur te onderscheiden is. Het vlammenspel is bovendien regelbaar, wat bijdraagt aan de sfeer en het comfort.

Installatie waterdamp haard

De installatie van een waterdamp haard is verrassend eenvoudig en kan op twee manieren gebeuren: via een directe aansluiting op de waterleiding of door gebruik te maken van een waterreservoir. Bij de optie voor aansluiting op de waterleiding wordt een slang verbonden aan zowel de haard als de dichtstbijzijnde waterleiding, zodat de haard continu water ontvangt. Dit is ideaal voor frequent gebruik, aangezien het handmatig bijvullen van het reservoir niet nodig is. Voor wie deze installatie liever mijdt, biedt het waterreservoir een flexibele oplossing. Dit reservoir wordt handmatig gevuld met water en in de haard geplaatst. Beide methoden zorgen voor een ononderbroken werking en een constante aanvoer van waterdamp voor een realistisch vlameffect, zonder ingrijpende installatiewerkzaamheden.

Geeft een waterdamp haard warmte?

Een waterdamp haard is voornamelijk ontworpen om een realistisch vuur effect te creëren zonder echte vlammen te gebruiken, en produceert daarom geen warmte zoals traditionele hout- of gashaarden. Het apparaat gebruikt technologie om water uit een reservoir om te zetten in een fijne mist, die, wanneer verlicht, op rook en vuur lijkt. Dit maakt de waterdamp haard uitermate geschikt voor sfeerverlichting en decoratie in elk interieur, zonder de bezorgdheid over warmteproductie of veiligheidsrisico's. Hoewel het geen warmtebron is, biedt het de visuele gezelligheid van een haardvuur, perfect voor diegenen die de ambiance wensen zonder de extra warmte.

Heeft een waterdamp haard een afvoer nodig?

Een groot voordeel van een waterdamp haard is dat er geen afvoer nodig is. Dit komt doordat het apparaat werkt door het vernevelen van water, waardoor er uitsluitend waterdamp wordt geproduceerd die bij afkoeling weer terug verandert in water. Dit proces resulteert niet in rook, gevaarlijke gassen of verbrandingsresten die typisch zijn voor traditionele haarden en die een afvoersysteem of schoorsteen vereisen. De afwezigheid van een afvoer maakt de installatie van een waterdamp haard aanzienlijk eenvoudiger en flexibeler, aangezien deze in vrijwel elke ruimte geplaatst kan worden zonder grote aanpassingen of installatiewerkzaamheden.

Onderhoud waterdamp haard

Het onderhoud van een waterdamp haard is relatief eenvoudig en vereist slechts enkele periodieke handelingen. Het belangrijkste is het verversen van het waterreservoir, wat afhankelijk van het gebruik, regelmatig dient te gebeuren. Het is ook aanbevolen om de nevel mondstukken en eventuele filters te reinigen voor een optimale werking. Daarnaast moet de binnenkant van de haard vrij worden gehouden van stof en vuil. Door deze eenvoudige stappen te volgen, zorg je ervoor dat jouw waterdamp haard zijn betoverende effect blijft behouden en langdurig meegaat zonder grote problemen.