Open haard

Een open haard zorgt voor een sfeervolle plek waar niemand omheen kan. Het is een plek waar warmte gevonden kan worden en waar onder het genot van een mooi vlammenspel tot rust kan worden gekomen. De open haard wordt gezien als een nostalgische manier van verwarmen waar het gehele gezin gezamenlijk van kan genieten. De mogelijkheden zijn eindeloos, want er is de keuze uit een zeer groot assortiment en de mogelijkheid tot maatwerk waarbij gerealiseerd kan worden wat de specifieke wensen zijn.

Nadelen van een open haard

Hoewel open haarden een gevoel van warmte en gezelligheid kunnen bieden, zijn er ook enkele nadelen aan verbonden die het overwegen waard zijn om over te stappen op een alternatief. Allereerst is het rendement van een open haard veel lager dan die van moderne gesloten haarden, omdat een groot deel van de gegenereerde warmte via de schoorsteen verloren gaat. Bovendien kan het verbranden van hout of andere brandstoffen leiden tot luchtvervuiling, zowel binnenshuis als buitenshuis, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van bewoners en het milieu. Het onderhoud van een open haard kan ook tijdrovend en kostbaar zijn, aangezien regelmatige schoonmaak en inspectie van de schoorsteen noodzakelijk zijn om het risico op schoorsteenbranden en koolmonoxidevergiftiging te minimaliseren.

Waarom aanpassen?

Als je een oude open haard in huis hebt, is het de moeite waard om te overwegen deze te upgraden naar een moderne haard. Moderne haarden bieden tal van voordelen ten opzichte van traditionele open haarden, waardoor ze een duurzamere en efficiëntere keuze zijn voor het verwarmen van jouw woning. Een van de belangrijkste voordelen van een haard is het verbeterde rendement en de lagere uitstoot. Het resultaat is een gezellige, comfortabele en verantwoorde manier om van de warmte en sfeer van een haardvuur te genieten zonder de nadelen van een traditionele open haard. 

Bovendien zijn inzethaarden veel veiliger dan open haarden. Open haarden kunnen een veiligheidsrisico vormen door rondvliegende vonken die mogelijk brand kunnen veroorzaken. Inzethaarden hebben daarentegen een afgesloten glazen voorkant, wat het risico op brand aanzienlijk vermindert.

Tot slot bieden inzethaarden je meer controle over jouw vuur. Met functies zoals regelbare luchttoevoer kun je de temperatuur in jouw huis nauwkeuriger regelen.

Van open haard naar houtkachel

Inzethaarden op hout zijn een uitstekend alternatief voor traditionele open haarden, omdat ze de charme van een echt houtvuur combineren met een hoger rendement. Deze haarden zijn speciaal ontworpen om in een bestaande open haard te worden geplaatst, waardoor ze een praktische en stijlvolle oplossing zijn voor het upgraden van jouw huidige haard.

Een van de grootste voordelen van een haard op hout is de verbeterde warmteafgifte. Door het gesloten ontwerp van de haard wordt warmte beter vastgehouden en de kamer in gestuurd, in plaats van verloren te gaan via de schoorsteen zoals bij een open haard. Dit betekent dat je meer warmte uit dezelfde hoeveelheid haardhout haalt, waardoor je efficiënter kunt verwarmen en tegelijkertijd kosten en houtverbruik kunt besparen.

Ten slotte bieden haarden op hout een breed scala aan stijlen en ontwerpen, waardoor ze gemakkelijk in elk interieur passen. Of je nu op zoek bent naar een klassieke, rustieke uitstraling of een strak, modern design, er is een haard op hout die perfect bij jouw smaak en woning past.

Van open haard naar gashaard

Gashaarden zijn een aantrekkelijk en praktisch alternatief voor traditionele open haarden aangezien ze het gemak en de efficiëntie van een moderne haard combineren met de sfeer en het comfort van een traditioneel haardvuur. Een belangrijk voordeel van een gashaard is het gebruiksgemak. Met één druk op de knop kan je het vuur ontsteken, de temperatuur regelen en zelfs de vlamhoogte aanpassen. Dit betekent dat je in een mum van tijd van een gezellig haardvuur kunt genieten zonder het gedoe van het aansteken, onderhouden en opruimen van een houtvuur

Van open haard naar elektrische haard

Elektrische haarden zijn een innovatief en veelzijdig alternatief voor traditionele open haarden, en bieden de esthetiek en ambiance van een haardvuur zonder de noodzaak van brandstofverbranding. Deze haarden zijn een ideale keuze voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een onderhoudsarme en veilige oplossing voor hun leefruimte.

Elektrische haarden zijn eenvoudig te installeren en vereisen slechts een stopcontact om te functioneren. Met een afstandsbediening of app op je telefoon kan je de warmtestand inschakelen en het vlambeeld naar wens aanpassen, wat zorgt voor een comfortabele en gezellige sfeer in jouw woning.

Doordat er geen brandstof wordt verbrand, is er geen uitstoot van schadelijke stoffen en is er geen schoorsteen of rookkanaal nodig. De meeste elektrische haarden maken gebruik van LED-technologie om realistische vlambeelden te creëren, zodat je kunt genieten van de visuele sfeer van een haardvuur zonder daadwerkelijk warmte te produceren.

Van open haard naar Bio-ethanol haard

Als je voor iets wilt gaan wat geen afvoer nodig heeft, geen stroom verbruikt en jou op een biologische manier van sfeer voorziet, dan is de bio-ethanol haard de beste keuze. Deze haarden werken op bio-ethanol, een hernieuwbare en schone brandstof afkomstig van plantaardige materialen. Het zorgt voor een sfeervol vlammenspel binnen enkele seconden en is in elke situatie te installeren.

Omdat bio-ethanol een schone en reukloze verbranding produceert, zijn er geen rook, as of geuren die moeten worden afgevoerd via een schoorsteen. Dit maakt bio-ethanol haarden bijzonder geschikt voor stedelijke appartementen, nieuwbouwwoningen of andere situaties waar (traditionele) haarden geen optie zijn. Bio-ethanol haarden zijn verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen en ontwerpen, variërend van wandgemonteerde modellen tot vrijstaande eenheden, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd in elk interieur.

Neem contact op met een expert

Direct inzicht in krijgen in wat de beste keuze is voor jou en wat de mogelijkheden zijn? Overleg met een professional, kun je erop vertrouwen dat je een weloverwogen beslissing neemt en geniet van een veilige, efficiënte en sfeervolle haard die jarenlang meegaat. Je kunt ons direct bereiken via 035 - 205 70 85 of een e-mail aan [email protected].