Van gaskachel naar houtkachel

Vroeger waren gaskachels een populaire manier van verwarmen, omdat de warmte snel aanwezig was en dat met geringe kosten (helaas weten we momenteel hoe snel dat kan veranderen). Je vindt ze vaak nog terug in oudere woningen, meestal voor of in een schouw met een gemetseld stenen kanaal. Denk je eraan om te switchen naar een houtkachel? Lees je dan goed in over waar je rekening mee moet houden voor je de sprong in het diepe waagt.

Waarom de gaskachel vervangen?

Er zijn een aantal redenen waarom het interessant kan zijn om jouw gaskachel te vervangen en over te stappen naar een houtkachel.

#1: Gasprijzen
Het inkoppertje op dit moment. Door de stijgende en vooral steeds veranderende prijzen voor aardgas is het niet altijd de ideale keuze voor sfeer- en bijverwarming.

#2: Sfeer
Het houtvuur geeft meer sfeer aangezien het levendiger is en je zelf veel meer invloed hebt op het vuurbeeld. Gooi er een blokje extra op het vuur en geniet van meer vlammen.

#3: Design
De meeste gaskachels zijn minimaal 20 jaar oud, waardoor deze niet bij de huidige smaak en eisen past binnen het interieur hoe jij dat graag wilt.

#4: Warmteverdeling
Een gaskachel is vaak alleen als bijverwarming, terwijl een houtkachel met gemak 100m³ kan verwarmen. Speksteenkachels kunnen zelfs warmte voor langere tijd vasthouden.


Kosten van het ombouwen


De kosten van het ombouwen van een gashaard naar een houtkachel kunnen sterk verschillen, afhankelijk van de specifieke situatie van jouw huis. Factoren zoals de huidige gashaard, de beschikbare ruimte voor de houtkachel en de staat van het rookkanaal kunnen allemaal invloed hebben op de kosten. Een zorgvuldige inspectie door een specialist kan helpen bij het bepalen van de exacte behoeften en de bijbehorende kosten.


Neem contact op met een van onze experts


Oude gaskachel of gashaard verwijderen

Gasleiding
De gasleiding is vanwege de veiligheid natuurlijk zeer belangrijk, dus deze dient op de correcte manier en plek afgesloten te worden. Kies voor een expert en laat correct uitvoeren.

Kanaal
De oudere gaskachels zijn aangesloten op een stenen kanaal. Deze kan, indien groot genoeg en met wat aanpassingen, gebruikt worden voor een houtkachel. Heb je een nieuwere ingebouwde gashaard met een een RVS concentrisch kanaal? Dan dient er een nieuw kanaal aangelegd te worden.

Ombouw / Schouw
Hier geldt hetzelfde als bij het kanaal. Een oude open haard, stenen ombouw of schouw kan vaak nog gebruikt worden. Bij een inbouw gashaard is de ombouw op maat gemaakt voor dat model en dient het te worden vervangen.

Het kiezen van de houtkachel

Bij het kiezen van de juiste houtkachel sta je voor een belangrijke beslissing: kies je voor een vrijstaande kachel die als opvallend meubelstuk in je kamer staat, of voor een inzetkachel die naadloos integreert met je interieur? Deze keuze beïnvloedt niet alleen de esthetiek van je leefruimte, maar ook de warmteverspreiding. Daarnaast is het van belang om het juiste vermogen van de kachel te overwegen, afgestemd op de grootte van je kamer. Een kachel met te veel vermogen kan je ruimte oververhitten en inefficiënt zijn, terwijl een te laag vermogen niet de gewenste warmte biedt. Het perfecte vermogen zorgt voor een comfortabele warmtebron, passend bij jouw persoonlijke ruimte en behoeften.

Ombouwen naar elektrische haard

Het ombouwen van een gashaard naar een houtkachel kan soms te ingewikkeld of zelfs onmogelijk zijn door de eisen aan de afvoer en de complexiteit van de installatie. In zulke gevallen is een overstap naar een elektrische haard een praktisch alternatief. Elektrische haarden genereren weliswaar niet de authentieke warmte die je van een houtkachel mag verwachten, maar ze bieden wel een sfeervolle ambiance zonder de noodzaak van een afvoer. Dit maakt de installatie veel eenvoudiger en biedt meer flexibiliteit bij het plaatsen, omdat je niet gebonden bent aan een schoorsteen of rookkanaal.


Installatie laten uitvoeren?


Het installeren van een nieuwe haard in jouw woning is een belangrijke beslissing die zowel comfort als waarde aan jouw huis toevoegt. Om ervoor te zorgen dat het project soepel en succesvol verloopt is het van cruciaal belang om samen te werken met professionals die jouw wensen begrijpen en over de benodigde expertise beschikken. Ons team bestaat uit gecertificeerde installateurs die zijn opgeleid om de hoogste normen van professionaliteit en vakmanschap te handhaven. Door te kiezen voor gecertificeerde experts, kun je erop vertrouwen dat jouw haardinstallatie zorgvuldig en nauwkeurig zal worden uitgevoerd. Dit betekent niet alleen dat je kunt rekenen op een prachtig eindresultaat, maar ook dat jouw installatie voldoet aan alle geldende veiligheidsnormen en regelgeving.Neem contact op met een van onze experts


Gerelateerde blogs