Van gaskachel naar houtkachel

Vroeger waren gaskachels een populaire manier van verwarmen, omdat de warmte snel aanwezig was en dat met geringe kosten (helaas weten we momenteel hoe snel dat kan veranderen). Je vindt ze vaak nog terug in oudere woningen, meestal voor of in een schouw met een gemetseld stenen kanaal. Denk je eraan om te switchen naar een houtkachel? Lees je dan goed in over waar je rekening mee moet houden voor je de sprong in het diepe waagt.

Waarom de gaskachel vervangen?

Er zijn een aantal redenen waarom het interessant kan zijn om jouw gaskachel te vervangen en over te stappen naar een houtkachel.

#1: Gasprijzen
Het inkoppertje op dit moment. Door de stijgende en vooral steeds veranderende prijzen voor aardgas is het niet altijd de ideale keuze voor sfeer- en bijverwarming.

#2: Sfeer
Het houtvuur geeft meer sfeer aangezien het levendiger is en je zelf veel meer invloed hebt op het vuurbeeld. Gooi er een blokje extra op het vuur en geniet van meer vlammen.

#3: Design
De meeste gaskachels zijn minimaal 20 jaar oud, waardoor deze niet bij de huidige smaak en eisen past binnen het interieur hoe jij dat graag wilt.

#4: Warmteverdeling
Een gaskachel is vaak alleen als bijverwarming, terwijl een houtkachel met gemak 100m³ kan verwarmen. Speksteenkachels kunnen zelfs warmte voor langere tijd vasthouden.

Oude gaskachel of gashaard verwijderen

Gasleiding
De gasleiding is vanwege de veiligheid natuurlijk zeer belangrijk, dus deze dient op de correcte manier en plek afgesloten te worden. Kies voor een expert en laat correct uitvoeren.

Kanaal
De oudere gaskachels zijn aangesloten op een stenen kanaal. Deze kan, indien groot genoeg en met wat aanpassingen, gebruikt worden voor een houtkachel. Heb je een nieuwere ingebouwde gashaard met een een RVS concentrisch kanaal? Dan dient er een nieuw kanaal aangelegd te worden.

Ombouw / Schouw
Hier geldt hetzelfde als bij het kanaal. Een oude open haard, stenen ombouw of schouw kan vaak nog gebruikt worden. Bij een inbouw gashaard is de ombouw op maat gemaakt voor dat model en dient het te worden vervangen.

Het verwijderen van de gaskachel

Nadat duidelijk is wat de huidige situatie is, kan de gaskachel worden verwijderd. Hierbij zijn drie elementen van belang om rekening mee te houden, namelijk de gasleiding, de kachelpijp en eventueel de schouw. De gasleiding zorgt voor de toevoer van het gas en is het belangrijkste om zorgvuldig en op de juiste manier te verwijderen. Als deze namelijk ooit gaat lekken, kan de houtkachel gedemonteerd worden om dat te verhelpen. Het beste is om de gasleiding af te doppen. Hierdoor is het vakkundig afgewerkt, zodat het niet kan gaan lekken en eventueel is het later nog mogelijk om te gebruiken. Bij de kachelpijp is het in eerste instantie genoeg om deze los te koppelen, omdat deze in sommige gevallen in een later stadium nog van toepassing kan zijn. Handig is om direct de diameter te noteren, zodat deze altijd voorhanden is wanneer nodig. Als laatste, als deze aanwezig is, gaat het om het (deels) verwijderen van de schouw. In de meeste gevallen blijft de schouw bestaan om daar de houtkachel in te plaatsen. In dat geval is het belangrijk om zo netjes mogelijk te werken, zodat deze zonder te veel bewerkingen in gebruik te kunnen nemen. Bij het aanbrengen van wijzigingen aan de schouw, is het aan te raden om dat te doen op basis van de afmetingen van de definitief gekozen houtkachel.

"Het oude vervangen voor iets nieuws, dat is altijd spannend. Goed om van te voren de werkzaamheden te bepalen en hoe dat het meest netjes verwerkt kan worden."

Het kiezen van de houtkachel

Bij het kiezen van de juiste houtkachel sta je voor een belangrijke beslissing: kies je voor een vrijstaande kachel die als opvallend meubelstuk in je kamer staat, of voor een inzetkachel die naadloos integreert met je interieur? Deze keuze beïnvloedt niet alleen de esthetiek van je leefruimte, maar ook de warmteverspreiding. Daarnaast is het van belang om het juiste vermogen van de kachel te overwegen, afgestemd op de grootte van je kamer. Een kachel met te veel vermogen kan je ruimte oververhitten en inefficiënt zijn, terwijl een te laag vermogen niet de gewenste warmte biedt. Het perfecte vermogen zorgt voor een comfortabele warmtebron, passend bij jouw persoonlijke ruimte en behoeften.

Kosten van het ombouwen

De kosten van het ombouwen van een gashaard naar een houtkachel kunnen sterk verschillen, afhankelijk van de specifieke situatie van jouw huis. Factoren zoals de huidige gashaard, de beschikbare ruimte voor de houtkachel en de staat van het rookkanaal kunnen allemaal invloed hebben op de kosten. Een zorgvuldige inspectie door een specialist kan helpen bij het bepalen van de exacte behoeften en de bijbehorende kosten.

Ombouwen naar elektrische haard

Het ombouwen van een gashaard naar een houtkachel kan soms te ingewikkeld of zelfs onmogelijk zijn door de eisen aan de afvoer en de complexiteit van de installatie. In zulke gevallen is een overstap naar een elektrische haard een praktisch alternatief. Elektrische haarden genereren weliswaar niet de authentieke warmte die je van een houtkachel mag verwachten, maar ze bieden wel een sfeervolle ambiance zonder de noodzaak van een afvoer. Dit maakt de installatie veel eenvoudiger en biedt meer flexibiliteit bij het plaatsen, omdat je niet gebonden bent aan een schoorsteen of rookkanaal.

Installatie laten uitvoeren?

Het installeren van een nieuwe haard in jouw woning is een belangrijke beslissing die zowel comfort als waarde aan jouw huis toevoegt. Om ervoor te zorgen dat het project soepel en succesvol verloopt is het van cruciaal belang om samen te werken met professionals die jouw wensen begrijpen en over de benodigde expertise beschikken. Ons team bestaat uit gecertificeerde installateurs die zijn opgeleid om de hoogste normen van professionaliteit en vakmanschap te handhaven. Door te kiezen voor gecertificeerde experts, kun je erop vertrouwen dat jouw haardinstallatie zorgvuldig en nauwkeurig zal worden uitgevoerd. Dit betekent niet alleen dat je kunt rekenen op een prachtig eindresultaat, maar ook dat jouw installatie voldoet aan alle geldende veiligheidsnormen en regelgeving.

Bekijk hier ons assortiment houtkachels