Vrijstaande houtkachels

Op zoek naar de mogelijkheid om jouw ruimte te verwarmen en extra sfeer te creëren, maar heb je beperkte ruimte? Met een vrijstaande houtkachel ben je zeer flexibel, omdat deze in principe overal in jouw ruimte te plaatsen zijn. Door de boven- of achteraansluiting neemt een vrijstaande houtkachel zeer weinig ruimte in beslag. Tevens zijn er veel modellen beschikbaar, waardoor er altijd ééntje binnen jouw interieur past. De verbranding is vaak ideaal, zorgt voor een hoog rendement en is hierdoor tevens milieuvriendelijker.

Producten 1-24 van 317

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Producten 1-24 van 317

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Installatie vrijstaande houtkachel

De installatie is ten opzichte van andere verbrandingsinstallaties vrij gemakkelijk en hierdoor goed uit te voeren binnen bijna alle huizen. Bij de modellen met een achteraansluiting wordt vaak flexibel afvoermateriaal aangesloten op een bestaand kanaal. Wanneer er wordt gekozen voor een bovenaansluiting, dan zal deze in 90% van de gevallen direct omhoog gaan tot aan het dak en hier eindigen met een dakdoorvoer. Dankzij deze vorm van installatie kunnen de vrijstaande houtkachels in principe overal geplaatst worden.

Groot assortiment

Het assortiment is zeer groot en daardoor beschik je over een ruime keuze aan vrijstaande houtkachels die van hoogwaardige kwaliteit zijn. Binnen het assortiment vindt je onder andere klassieke en moderne modellen, waardoor er altijd een model tussen zit dat past bij jouw interieur en naar jouw smaak is. Een vrijstaande houtkachel wordt vaak geproduceerd van plaatstaal of gietijzer, omdat deze voor veel stralingswarmte zorgen. Tevens zijn enkele modellen zelfs verkrijgbaar bekleed met speksteen om nog meer rendement uit uw vrijstaande houtkachel te halen.

Ideale verbranding

De vrijstaande houtkachels staan bekend om hun ideale verbranding, omdat ze vaak voorzien zijn van de nieuwste techniek om het stoken erg aangenaam te maken. Dit zorgt er niet alleen voor dat het haardhout gemakkelijker zal branden, maar ook voor een zeer hoog rendement en dit zorgt weer voor meer warmte. Tevens ontstaat door een goede verbranding bij het haardhout een volledige verbranding, waardoor er minder schadelijke stoffen worden uitgestoten en je dus milieubewuster stookt.

Waarom een vrijstaande houtkachel?

Een vrijstaande houtkachel biedt verschillende voordelen. Ten eerste is het een efficiënte warmtebron, met hogere energie-efficiëntie in vergelijking met traditionele open haarden. Bovendien biedt het een sfeervolle en gezellige uitstraling, en kan het de waarde van jouw woning verhogen. Tot slot is het eenvoudig te installeren in ruimtes zonder bestaande schoorsteen of haard.

Welk onderhoud heb ik aan een vrijstaande houtkachel?

Het onderhoud van een vrijstaande houtkachel omvat het regelmatig reinigen van de kachelruit, het verwijderen van as, het controleren en vervangen van de deurafdichting indien nodig, en het inspecteren van de verbrandingsluchttoevoer. Verder is het belangrijk om de schoorsteen jaarlijks te laten vegen om otophoping te verwijderen en schoorsteenbranden te voorkomen. Regelmatig onderhoud zorgt voor een efficiënte en veilige werking van de kachel.

Wat zijn de beste vrijstaande houtkachels?

De beste vrijstaande houtkachels variëren op basis van jouw behoeften en voorkeuren. Enkele populaire merken zijn Jøtul, Altech, Charlton & Jenrick, Dik Geurts en Jydepejsen. Al onze kachels voldoen aan de Ecodesign 2022-normen voor betere energie-efficiëntie en lagere emissies. Let op factoren zoals grootte, vermogen, esthetiek, materiaal, gebruiksgemak en de beschikbare garantie bij het maken van jouw keuze. 

Heeft een vrijstaande houtkachel een afvoer nodig?

Ja, een vrijstaande houtkachel heeft een afvoer nodig om verbrandingsgassen en rook veilig naar buiten te leiden. Hiervoor wordt een schoorsteen of een speciale metalen rookkanaal gebruikt. Het is cruciaal om een correct gedimensioneerd en geïnstalleerd rookkanaal te hebben om een goede trek te garanderen, wat zorgt voor efficiënte verbranding en minimaliseert het risico op rookterugslag in de woning.