Vrijstaande houtkachel installeren

Over het algemeen is het installeren van een vrijstaande houtkachel redelijk eenvoudig met enige technische kennis en kan dit in één dag gedaan worden. De installatiekosten kunnen sterk uiteenlopen door het gekozen materiaal, maar variëren vaak tussen de €1000 - €2500 aan materiaal en €750 - €1000 aan arbeidskosten wanneer uitgevoerd door een monteur. De exacte kosten kunnen worden bepaald aan de hand van een vrijblijvende inmeetafspraak door onze monteurs.

Waar te plaatsen?

Over het algemeen wordt een vrijstaande houtkachel geïnstalleerd door middel van een bovenaansluiting die naar boven door het plafond en dak gaat. De beste plek voor de plaatsing is dan ook het liefst recht onder het punt waar die door het plafond en dak gaat, waardoor het werken met bochten niet nodig is en er een optimale trek ontstaat. Tevens is het belangrijk om de afstand tot brandbare voorwerpen (bijvoorbeeld bank, behang en gordijnen) in de gaten te houden, waarbij 30 centimeter vaak een gepaste afstand is.

Gebruik van verschillende kachelpijpen

Bij de kachelpijpen is het belangrijk dat de diameter even groot of groter is dan de aansluiting op de houtkachel zelf. Bij het installeren kan vanaf de houtkachel tot circa 5 á 10 centimeter onder het plafond gebruik gemaakt worden van een enkelwandige kachelpijp. Deze enkelwandige kachelpijpen worden redelijk warm, wat zorgt voor een hoger rendement in de ruimte, maar dient hierdoor wel 50 centimeter van brandbare voorwerpen verwijderd te zijn. Bij het plafond dient overgestapt te worden naar een dubbelwandige kachelpijp tot aan het dak, waarbij een dakdoorvoer gebruikt wordt om hier doorheen te gaan. De kachelpijp dient minimaal boven de nok van het dak te komen, wat ervoor zorgt dat de rook niet kan terugslaan en ook zal het de trek bevorderen.

Mail ons

Stel uw vraag aan onze expert


  • CAPTCHA herladen