Houtkachel installeren door plafond en dak

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Tijd: 1 - 3 dagen
Kosten materiaal: €1000 - €3500
De installatie door het plafond en dak wordt over het algemeen gebruikt bij moderne vrijstaande houtkachels met een bovenaansluiting. Het makkelijkst is dan ook om de kachelpijp recht naar boven door het plafond en dak te laten gaan. Dit zorgt er voor dat een goede trek ontstaat en dat er geprofiteerd kan worden van de warmte die nog vrijkomt van de kachelpijp.

Het meest lastige aan deze installatie is het boren van de gaten in het plafond en dak, waarbij het noodzakelijk is om dit op de correcte plaats te doen en in de juiste grootte. Wanneer dit niet gebeurt, dan sluit niet alles goed op elkaar aan en dient er onnodig extra materiaal te worden gebruikt. Voor meer informatie kan altijd een vrijblijvende inmeetafspraak worden gemaakt, waarbij de volledige installatie in kaart wordt gebracht.

"The sky is the limit. Gelukkig hoeft het kanaal niet zo ver. Belangrijk is om deze juist door de verdiepingsvloer te krijgen en boven de nok van het dak te krijgen."

Installatie

De beste plek voor de plaatsing van de houtkachel is het liefst recht onder het punt waar de kachelpijp door het plafond en dak gaat, waardoor het werken met bochten niet nodig is en er een optimale trek ontstaat. Tevens is het belangrijk om de afstand tot brandbare voorwerpen (bijvoorbeeld bank, behang en gordijnen) in de gaten te houden, waarbij 30 centimeter vaak een gepaste afstand is.

Op de houtkachel dient een enkelwandige kachelpijp gebruikt te worden die dezelfde diameter heeft als die van de houtkachel. Vanaf 5 á 10 centimeter onder het plafond is het verplicht om over te stappen op een dubbelwandige kachelpijp. Door middel van een dakdoorvoerset gaat de kachelpijp veilig door het dak heen. Belangrijk is dat de kachelpijp boven de nok komt, zodat de rook niet kan terugslaan en de trek wordt bevorderd.

Advies van onze experts

Wil je graag meer informatie ontvangen over het installeren van een houtkachel door het plafond en dak op basis van jouw woonsituatie? Wanneer je onderstaand formulier invult, ontvang je tips van onze experts binnen één uur.