Houtkachel installeren door overkapping of veranda

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Tijd: 1 dag
Kosten materiaal: €750 - €2000
Het installeren van een houtkachel of buitenkachel door de overkapping of veranda is relatief eenvoudig, omdat er weinig technische kennis nodig is en het uit te voeren is door één persoon. De installatie bestaat "slechts" uit het maken van één sparing en het monteren van de verschillende onderdelen. Over het algemeen wordt deze methode van installeren gebruikt voor houtkachels met een bovenaansluiting, omdat dit het mooiste resultaat geeft. Belangrijkste is dat er rekening wordt gehouden met een goede trek en de uitstoot van de rook.

Sparing in het dak maken

Allereerst dient de positie van de sparing te worden vastgesteld, wat in de meeste gevallen bepaald wordt door de plek waar de houtkachel komt te staan. Het makkelijkste en mooiste is als deze sparing recht boven de aansluiting van de houtkachel komt. Dit zorgt er voor dat het gebruik van bochten niet nodig is en dat zorgt er vervolgens voor dat de trek wordt bevorderd. Wanneer de positie vastgesteld is, dient deze iets groter te worden geboord dan de buitendiameter van de dubbelwandige kachelpijp. Over het algemeen wordt een kachelpijp van 150/200mm gebruikt

Installatie

Van de houtkachel tot circa 5 á 10 centimeter onder het dak kan gebruik worden gemaakt van de enkelwandige kachelpijpen. Vanaf dat punt dient er overgestapt te worden op de dubbelwandige kachelpijpen. Daarnaast zijn nog een aantal producten nodig, welke je gemakkelijk tegelijk kan kopen in de dakdoorvoersets die al door Droomkachels zijn samengesteld. Bestel hier het aansluitstuk (enkelwandig naar dubbelwandig) bij waarmee de enkelwandige kachelpijp kan worden aangesloten op de dubbelwandige. In de dakdoorvoerset zit steenwol dat gebruikt wordt om de ruimte tussen de sparing en het dak op te vullen. Aan de binnenzijde van het dak wordt de dakondersteuning geplaatst en aan de buitenzijde komt de plakplaat. Op de plakplaat wordt de stormkraag gemonteerd, zodat het geheel waterdicht afgewerkt is. Tenslotte kan de binnenzijde eventueel netjes afgewerkt worden door middel van een rozet.

"Niemand vertrekt meer naar binnen door de kou. De houtkachel zorgt voor aangename warmte en meer sfeer dan ooit tevoren."

Hulp van de expert

Wil je het liefst dat een expert de installatie van jouw houtkachel uitvoert? Vul onderstaand formulier in en je ontvangt binnen één uur persoonlijk advies over jouw situatie.