Externe luchttoevoer houtkachel

Een houtkachel heeft zuurstof nodig om te kunnen branden, wat hij op twee manieren kan verkrijgen: uit de ruimte waar de kachel staat of met behulp een externe luchttoevoer. Aangezien het eventuele gebruik van een externe luchttoevoer in bepaalde situaties aan te raden is, heeft Droomkachels hier wat meer informatie over. Indien je een gashaard hebt dan is een externe luchttoevoer geen mogelijkheid.

Wat is het voordeel van een externe luchttoevoer?

Wanneer de houtkachel aanstaat en je aan het stoken bent, is het meestal niet ideaal om zuurstof uit diezelfde ruimte te halen. Wanneer de trek wegvalt is het daarnaast mogelijk dat de kamer binnen no-time vol rook staat. Daarom is het bij de meeste modellen mogelijk om een externe luchttoevoer te installeren, zodat de verse lucht vanuit een andere ruimte gehaald wordt. Dit kan vanuit een kelder, kruipruimte, maar ook buiten zijn. Hierdoor zal de verbranding extra veilig en schoon zijn. Heb je daarnaast een huis met een mechanisch ventilatiesysteem of open keuken met afzuigkap, dan is het aan te raden om een externe luchttoevoer te installeren.
Externe luchttoevoer houtkachel

Geen externe luchttoevoer

Er zijn een heel aantal houtkachels waarbij de mogelijkheid om een externe luchttoevoer te installeren niet aanwezig is. Het is daarbij van belang om de kamer waar de kachel staat dan goed te ventileren. Door middel van de schoorsteen wordt de rook naar buiten gezogen, waardoor het belangrijk is dat de lucht die door de schoorsteen verdwijnt aangevuld wordt met zuurstofrijke lucht.

"Iedereen wilt frisse lucht, zo ook de houtkachel. Dankzij de externe luchttoevoer is er altijd genoeg zuurstof om het vuur in topconditie te houden."

Warmte terugwin systeem (WTW-installatie)

Een warmte terugwin systeem voert lucht af, waardoor er onderdruk zal ontstaan indien alle ramen en deuren dicht zijn. De onderdruk zal de stroomrichting van rookgassen doen draaien en kan er voor zorgen dat rookgassen door middel van de luchtinlaat de kamer in komen. Door de externe luchttoevoer is de kachel niet meer afhankelijk van een specifieke ruimte en zal de stroomrichting niet omgekeerd worden. Hierdoor blijft de kachel goed branden.

Mocht je nog vragen hebben over de externe luchttoevoer of ben je benieuwd naar de installatie hiervan? Neem contact met ons op en onze experts leggen je alles erover uit.