Wat is het verschil tussen plaatstaal en gietijzer?

Droomkachels heeft een groot aanbod houtkachels die wat betreft het materiaal kunnen verschillen tussen gietijzer en staal. Het materiaal zorgt ervoor dat deze type houtkachels in verschillende situaties beter tot hun recht komen. Hieronder meer informatie over beide typen.

Gietijzeren houtkachel

Bij een typische houtkachel zal in de meeste gevallen gedacht worden aan een gietijzeren model. Het belangrijkste voordeel van gietijzer is dat het erg dik is en het de warmte goed vasthoudt, waardoor het niet zal buigen of kromtrekken bij hoge temperaturen. Dit zorgt ervoor dat het uitstekend gebruikt kan worden bij extreme hitte, bijvoorbeeld wanneer die voornamelijk hoog opgestookt wordt. Tevens heeft dat als gevolg dat het hout gemakkelijker verbrandt. Daarnaast zijn gietijzeren houtkachels minder kwetsbaar, doordat deze geen lasnaden hebben.

Voordeel gietijzeren houtkachel

  • Relatief duurzaam
  • Veel stralingswarmte
  • Houdt warmte lang vast
  •  Karakteristiek uiterlijk

Plaatstalen houtkachel

Stalen kachels zijn over het algemeen iets strakker qua uitstraling. Deze exemplaren worden uit vlak plaatstaal gebogen waardoor er weinig vormvrijheid is. Stalen houtkachels zijn in tegenstelling tot de gietijzeren dubbelwandig. Hierdoor verspreiden de stalen exemplaren zowel straling- als convectiewarmte. Convectiewarmte zorgt dat de warmte door de gehele ruimte verspreid zal worden.

Voordeel plaatstalen houtkachel

  • Convectiewarmte
  • Hoog rendement
  • Relatief licht qua gewicht
  • Strakke uitstraling

Verschil tussen plaatstaal en gietijzer

Het verschil van gietijzer ten opzichte van staal is dat het een stuk duurzamer is en, indien de gietijzeren houtkachel goed onderhouden wordt, tientallen jaren meegaat. Doordat gietijzer in een mal wordt gegoten, is het mogelijk om hier allerlei figuren en vormen in aan te brengen. Tevens kan door middel van een emaillen laag een kleur worden aangebracht. De gietijzeren modellen geven voornamelijk stralingswarmte, wat inhoudt dat het voornamelijk rondom aangenaam warm wordt.

Plaatstalen houtkachels geven daarentegen meer convectiewarmte, waardoor grotere ruimtes volledig verwarmd kunnen worden. Dit zorgt voor een hoog rendement dat tot wel 90% kan oplopen, waardoor een behaaglijke warmte kan worden verkregen in de ruimte en tevens bespaard kan worden op de centrale verwarming in huis. De plaatstalen houtkachels zijn vaak rechttoe rechtaan en passen goed in een strak en hedendaags interieur.

Naar aanleiding van deze informatie vragen over welke type het beste bij jou past? Neem gerust contact met ons op via de chat, telefoon of e-mail. Wij zullen op basis van jouw woonsituatie kijken of een gietijzeren of plaatstalen model het beste tot zijn recht komt.

Bekijk hier ons assortiment houtkachels