Proces van verbranding

De verbranding van hout is een ingewikkeld proces wat resulteert uit de ontmoeting van brandstof en een verbrander. In dit geval praten we over hout en zuurstof. In dit artikel geeft Droomkachels je graag meer uitleg over het proces van verbranding.

Waarom een goede verbranding van belang is

Jaren geleden gebruikte men hout enkel om te verbranden met het idee zichzelf te verwarmen. Daarbij werd zelden/niet gedacht aan de doeltreffende werking. Zo werd er destijds veel gebruik gemaakt van open haarden of kachels van lage kwaliteit, waarvan het vermogen en rendement erg laag liggen. Tegenwoordig wordt er echter veel naar het milieu gekeken en is er een groot streven naar energiebesparing. Kortom, we zijn als mens bewuster geworden en realiseren ons dat het maximale uit de verbranding gehaald dient te worden. Verbrand je namelijk onvolledig, dan verspil je een deel van de energie in het hout. Maar dat is nog niet alles, het is namelijk ook bijzonder slecht voor het milieu. De restgassen die niet verbrand worden bevatten namelijk stoffen als koolstofdioxide.

Het proces in vier stappen

Het proces van verbranding kan in vier fases worden onderverdeeld. Hierbij gaan we uit van de droogfase, ontbindingsfase, verbrandingsfase van gassen en verbrandingsfase van reststoffen. 

  • Droogfase: in deze fase verdampt water dat nog in het hout zit, waardoor voornamelijk rook ontstaat.
  • Ontbindingsfase: De warmte gaat zijn werk doen, waardoor hetgeen waaruit het hout bestaat gaat ontbinden in gassen en pek druppeltjes. Doordat het hout ontbindt ontstaan er verkoolde resten.
  • Verbrandingsfase van gassen: de gassen verbinden zich met zuurstof, waarna ze ontbranden en warmte afgeven. Op dit moment zullen de vlammen optreden. Wanneer er geen optimale verbranding plaatsvindt, zal een deel van de gassen onverbrand blijven en door middel van de schoorsteen de kachel verlaten. Hierdoor zal er roet aan de schoorsteenwanden ontstaan.
  • Verbrandingsfase van koolstofhoudende restgassen: nadat alle gassen zijn vrijgekomen blijft er nog houtskool over (restgas). Op dat moment zullen de vlammen blauw kleuren. Wanneer de houtskool vervolgens brandt, zal je de stukken zien gloeien.

Een optimale verbranding

Het is vrijwel onmogelijk om voor de volle 100% te verbranden. Maar het is wel mogelijk om hier bij in de buurt te komen! Je kunt een optimale verbranding herkennen aan weinig/geen rook, waarbij het beetje rook dat mogelijk ontstaat wit is (waterdamp). Hoe donkerder de rook, hoe minder volledig de verbranding is. Zorg er daarom voor dat je hout van goede kwaliteit gebruikt en er voldoende zuurstof aanwezig is!

Bekijk hier ons assortiment houtkachels