Van gaskachel naar houtkachel

Vroeger waren gaskachels een populaire manier van verwarmen, doordat de warmte snel aanwezig was en dat met geringe kosten. Meestal zijn deze gaskachels nog aanwezig in oudere huizen als opvulling van de schouw die uitgerust zijn met een gemetseld kanaal. Om uiteindelijk te kiezen voor een houtkachel, zijn er bepaalde zaken waar bij stil gestaan dient te worden om de overstap te maken.

Waarom vervangen?

Er zijn een aantal redenen waarom het interessant kan zijn om over te stappen naar een houtkachel. Ten eerste hebben de gaskachels een ouderwetse of klassieke uitstraling en dat past niet meer binnen de moderne hedendaagse inrichtingen. Ten tweede is het een automatisch gemaakt vuur, waardoor er niet de ervaring is dat er zelf voor wordt gezorgd. Daarbij zorgen de gaskachels vaak voor een relatief laag rendement, waardoor het niet optimaal is en tevens wordt er gas verspild. Ten slotte is het op den duur mogelijk dat er geen mogelijkheid meer is om gas te gebruiken en bij een houtkachel is dat niet nodig.

De huidige situatie

Op dit moment is er een gaskachel aanwezig die aan vervanging toe is. Belangrijk is om de huidige situatie zo goed en volledig mogelijk in kaart te brengen. Dit zorgt voor een goede plan van aanpak en daarmee onnodige verrassingen. Is het huis recent gekocht? Vraag altijd bij de makelaar of de verkopende partij of er tekeningen zijn van het huis, zodat inzichtelijk is hoe er destijds geïnstalleerd is en waar alle aansluitingen vandaan komen.

Het verwijderen van de gaskachel

Nadat duidelijk is wat de huidige situatie is, kan de gaskachel worden verwijderd. Hierbij zijn drie elementen van belang om rekening mee te houden, namelijk de gasleiding, de kachelpijp en eventueel de schouw. De gasleiding zorgt voor de toevoer van het gas en is het belangrijkste om zorgvuldig en op de juiste manier te verwijderen. Als deze namelijk ooit gaat lekken, kan de houtkachel gedemonteerd worden om dat te verhelpen. Het beste is om de gasleiding af te doppen. Hierdoor is het vakkundig afgewerkt, zodat het niet kan gaan lekken en eventueel is het later nog mogelijk om te gebruiken. Bij de kachelpijp is het in eerste instantie genoeg om deze los te koppelen, omdat deze in sommige gevallen in een later stadium nog van toepassing kan zijn. Handig is om direct de diameter te noteren, zodat deze altijd voorhanden is wanneer nodig. Als laatste, als deze aanwezig is, gaat het om het (deels) verwijderen van de schouw. In de meeste gevallen blijft de schouw bestaan om daar de houtkachel in te plaatsen. In dat geval is het belangrijk om zo netjes mogelijk te werken, zodat deze zonder te veel bewerkingen in gebruik te kunnen nemen. Bij het aanbrengen van wijzigingen aan de schouw, is het aan te raden om dat te doen op basis van de afmetingen van de definitief gekozen houtkachel.

"Het oude vervangen voor iets nieuws, dat is altijd spannend. Goed om van te voren de werkzaamheden te bepalen en hoe dat het meest netjes verwerkt kan worden."

Het kiezen van de houtkachel

Over het algemeen wordt de houtkachel gekozen op basis van de afmetingen die de oude gaskachel had, zodat deze past in de oude opening. Een belangrijk feit om rekening mee te houden is dat een houtkachel zijn warmte kwijt moet in zijn omgeving. Als vuistregel wordt hiervoor aangehouden dat er rondom de houtkachel minimaal 10 centimeter speling dient te zijn ten opzichte van de muren. Wat betreft de aansluiting op de houtkachel is het in de meeste gevallen het makkelijkst om te kiezen voor een achteraansluiting. Hierdoor is het mogelijk om een iets hoger model te kiezen en gemakkelijker iets meer in de woonkamer krijgen. Uiteraard kan een houtkachel met bovenaansluiting ook, echter kan dan de installatie lastiger zijn als de maten vrijwel overeenkomen met de schouw. Daarbij dient de aansluiting van de houtkachel vrijwel gelijk te zijn aan de bestaande aansluiting. Daarnaast kan het in een enkel geval nodig zijn om te kijken naar de diameter van de kachelpijp die op de houtkachel aangesloten kan worden. Kijk hierbij wat de huidige diameter of afmeting is van het kanaal. Vervolgens dient die op de houtkachel dezelfde grootte of kleiner te zijn. Eventueel kan er altijd door middel van een verloop verkleind worden. Voor de rest is de keuze vrij wat betreft het model en materiaal.

Het installeren van de houtkachel

Zoals eerder aangegeven is het vaak het geval dat er een stenen kanaal aanwezig waar het oude kanaal in gemonteerd zit. Als dat het geval is, kan gekozen worden om de huidige kachelpijp te verwijderen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor het plaatsen van een grotere diameter als dat nodig is. Is dat niet het geval, dan dient er van het huidige kanaal gebruik te worden gemaakt. In beide gevallen dient een flexibel kanaal te worden getrokken. Dit zorgt voor een naadloze aansluiting van de houtkachel tot het hoogste punt van het kanaal voor de afvoer van de rookgassen. Van de houtkachel tot het bestaande kanaal dient enkelwandig te worden gebruikt. Met een achteraansluiting kan de houtkachel gemakkelijk gepositioneerd worden en vervolgens aangesloten worden door middel van een T-stuk. Hierbij kan zelf gekozen worden hoever de houtkachel de kamer in komt.

Met een bovenaansluiting wordt de situatie anders. Bij een beperkte hoogte dient de aansluiting van de houtkachel recht onder het bestaande kanaal te komen. De houtkachel verder naar voren de kamer in plaatsen door middel van een versleping met bochten is dan vaak niet mogelijk, omdat daar geen ruimte voor is. Vervolgens dient door middel van een plafond- en schoorsteenplaat het flexibele kanaal aan de onder- en bovenzijde te worden bevestigd. Er kan voor gekozen worden om het kanaal extra te isoleren door middel van perlitekorrels. Deze zorgen ervoor dat het flexibele kanaal zijn warmte behoudt en dat resulteert in een betere trek.

Installatie laten uitvoeren?

Mocht de installatie van het geheel te technisch zijn, dan kan Droomkachels de installatie (gedeeltelijk) uitvoeren. Dit wordt uitgevoerd door onze gedreven installateurs die dagelijks zorg dragen voor situaties zoals deze. De installatie wordt uitgevoerd volgens de normen die gesteld worden in het bouwbesluit en op basis daarvan wordt garantie door ons gegeven. Elke situatie is anders en vandaar dat wij altijd een vrijblijvende offerte maken. Eventueel is het mogelijk om een inmeetafspraak te maken, waarbij een installateur de situatie komt bepalen en inmeten. Neem nu contact op door te bellen naar 035 - 205 70 85.

Bekijk hier ons assortiment houtkachels