Ontspiegeld glas

Voor een gezellige sfeer in huis is een open haard natuurlijk een perfecte optie, maar voor warmte verspreiding zijn er veel betere opties. Wil je een combinatie van beide, dan is er tegenwoordig een nieuw fenomeen bij diverse gashaarden: “ontspiegeld glas”.

Gespiegeld en ontspiegeld glas

Ontspiegeld glas zorgt ervoor dat je vrijwel niet door hebt dat er überhaupt glas in zit. Zo heb je het idee alsof je naar een open haard zit te kijken, maar heeft het toch een rendement tussen de 70%-85%. Ter vergelijking: een open haard zonder glas heeft een rendement van 10%-15%.

Mogelijkheden

Helaas is ontspiegeld glas nog niet mogelijk bij alle gashaarden. Er zijn verschillende fabrikanten die het als mogelijkheid bieden bij een specifieke serie. Wil je echter toch echt graag ontspiegeld glas, dan is het tegen meerprijs mogelijk om het voor haarden met enkel een glazen voorkant, op maat te snijden. Element4 is een van de aanbieders die het in verschillende lijnen als mogelijkheid biedt.

Nadeel

Er zijn weinig nadelen te noemen van ontspiegeld glas, de enige minpuntjes zijn dat het vaker gereinigd dient te worden. Het vuil valt wat sneller op dan bij een spiegelende ruit. En indien je een haard hebt met meerdere zijdes, dan blijf je snijranden zien, wat het effect enigszins wegneemt.