Onderhoud gashaard

Een gashaard heeft normaal gesproken niet zoveel onderhoud nodig en is het voldoende om deze een keer per jaar van een onderhoudsbeurt te voorzien. Indien je een gesloten gashaard hebt, kan dit eventueel zelfs nog iets opgerekt worden.

Belang van onderhoud

Het onderhouden van de gashaard is belangrijk om een aantal redenen: allereerst garandeert het het veilige gebruik van de haard. Daarnaast zal het de levensduur ervan vergroten, daalt de kans op mogelijke storingen en kun je blijven genieten van het prachtige haardvuur. Vaak denken mensen dat onderhoud niet nodig is omdat hun haard niet veel gebruikt wordt, echter zal er hierdoor juist meer vervuiling en stof te vinden zijn. Het is daarom belangrijk om de waakvlam aan te hebben staan.

Waarop dien je te letten

Indien je het onderhoud niet door een vakman laat doen, is het belangrijk om op een aantal punten te letten. Denk eraan dat een gashaard een waakvlam heeft, welke altijd moet kunnen branden. Zorg er daarom voor dat deze schoon is. Het is ook goed mogelijk dat er via de gasleiding vuil rondom komt en de gashaard snel uitgaat of zelfs niet meer kan ontsteken. Controleer gelijk ook of de thermokoppel er nog goed uitziet. Kijk vervolgens naar de houtstammen, zie je er roest op zitten? Dan kun je dit heel voorzichtig verwijderen, bij voorkeur met een aszuiger of desnoods stofzuiger. Ten slotte kun je de ruiten nog even controleren. Wanneer deze vol aanslag zit, is het verstandig om deze te polijsten. Denk er wel aan dat je het koord dat de haard afsluit goed controleert bij het terugplaatsen van de ruit!

Kies voor een vakman

Wanneer je je gashaard niet door een vakman laat onderhouden is het goed mogelijk dat je iets mist of iets niet opvalt. Het is daarom verstandig om gebruik te maken van iemand die ervaring heeft met dit soort klussen. Kies voor een vakman en je kunt weer heerlijk genieten van warmte en sfeer.