Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een gashaard?

De prijzen van een gashaard variëren nogal, maar over het algemeen kunnen we stellen dat dit een vrij grote investering is. Duurder hoeft niet altijd te betekenen dat een gashaard ook direct beter is. Het kan te maken hebben met zaken zoals het vermogen en rendement, daarnaast is het ene merk duurder dan het andere. Voordat je überhaupt een beslissing neemt over een gashaard is het verstandig om voor jezelf te weten wat het hoofddoel is. Zal deze voornamelijk voor de sfeer dienen, als hoofd- of bijverwarming of een combinatie? Ook is het belangrijk dat je van tevoren bedenkt wat in je huis past en wat goed staat in combinatie met je andere meubels. Bedenk daarbij wat je wil uitgeven voor een gashaard en vergeet niet dat er mogelijk kosten bijkomen om het geheel in te installeren.

De waakvlam

Vrijwel alle gashaarden zijn tegenwoordig voorzien van een zogenaamde ‘waakvlam’. Hiermee is het mogelijk om de kachel/haard direct te laten ontbranden zonder dat je elektriciteit nodig hebt. De waakvlam zorgt ervoor dat er constant een bepaalde warmte afgegeven wordt die voldoende is om je woning aangenaam te houden tijdens de warmere dagen. Wanneer het echter warm genoeg is, heeft het als nadeel dat het ook op dat moment gebruik maakt van gas.

Decoratieve gashaard

Een decoratieve gashaard heeft vaak een vermogen tussen de 1 en 4 kWh. Deze leveren vaak wel wat warmte, maar zijn meer voor het verhogen van de sfeer. Ze bieden niet voldoende warmte om je huis tijdens de wintermaanden volledig te verwarmen, maar kunnen als bijverwarming werken. Wanneer je een gashaard/gaskachel gaat gebruiken als hoofdverwarming, is het verstandig om een exemplaar met voldoende vermogen en hoog rendement te nemen. Deze hebben een warmteafgifte die hoog ligt. Een rendement van 85% geeft aan dat er slechts 15% van de warmte niet in de ruimte terecht komt om te verwarmen.

Samengevat

Kort samengevat is het dus aan te raden om het volgende te bedenken voor je definitief beslist:

  • Het doel van de gashaard (verwarmen, sfeer of combinatie)
  • Welke types in je interieur passen
  • Budget (met eventuele installatie)
  • Rendement
  • Indien je niet enkel voor sfeer gaat: het benodigde vermogen