Waarom een speksteenkachel?

De speksteenkachel wordt steeds populairder en dat is niet voor niks! Speksteen kan warmte namelijk langdurig vasthouden en afgeven, waardoor er relatief kort gestookt hoeft te worden.

Wat is speksteen?

speksteen

Speksteen is een natuursteen die ook wel bekend staat als zeep- of soapstone. Door het hoge gehalte aan talk voelt deze steensoort al snel als een stuk zeep. Speksteen komt voornamelijk uit landen als Brazilië, Afrika, China en Finland. Zowel in Brazilië en China zijn vooral hele zachte soorten te vinden, waardoor deze erg goed bruikbaar zijn voor het maken van bijvoorbeeld beelden. Voor kachels zijn deze soorten echter minder goed geschikt, mede doordat ze extreem krasgevoelig zijn. Daarnaast ligt de hardheid van het materiaal erg laag, wat voor een speksteenkachel niet handig is.

Fins speksteen

Voor de zogenaamde speksteenkachel wordt meestal speksteen uit Finland gebruikt. Dit is een harde steensoort die perfect bruikbaar is om langdurig te verwarmen. Door de massa van de steen neemt het snel energie op, waarna dit snel de ruimte ingestraald wordt. Speksteen kan tientallen jaren meegaan, waardoor het als zeer duurzaam materiaal gezien kan worden.

De samenstelling

Speksteen bestaat uit drie belangrijke mineralen: talk, magnesiet en chloriet. Hierbij vormen talk en magnesiet ongeveer 90% van het geheel en chloriet de overige 10%. Eerstgenoemde geeft speksteen het zachte gevoel en zorgt er tevens voor dat het goed te bewerken is. Hetgeen de steen zo bruikbaar maakt voor kachels, is magnesiet. Dit heeft als kracht dat het warmte ontzettend snel kan opnemen en geleiden. Chloriet zorgt voor de kleur en structuur van het geheel.

Ons assortiment

Droomkachels heeft een groot aantal houtkachels in het assortiment waarbij het materiaal omringd is met speksteen. Ook zijn er een aantal modellen die vrijwel compleet uit speksteen opgebouwd worden, hiervoor kun je een kijkje nemen tussen de Altech modellen. Over het algemeen betaal je een iets hogere prijs voor speksteen, maar deze eenmalige investering zal zich zeker terugbetalen door je langdurige warmte te bieden.

Altech kachels