Overlast door houtkachel

Het is in eerste instantie noodzakelijk om te bepalen waar de overlast vandaan komt en wat dat veroorzaakt. Als blijkt dat het om een houtkachel gaat van iemand in de omgeving, dan is het aan te raden om eerst met hen te praten. De voorbereiding is het belangrijkst. Denk hierbij aan wanneer er overlast is, hoe vaak dat is en welke effecten dat met zich meebrengt. Als dit na verloop van tijd niet voor de gewenste oplossing zorgt, kan het probleem bij de gemeente aangekaart worden. Zij kunnen, doordat er op dit moment nog geen regels zijn, alleen controleren of het geheel voldoet aan het Bouwbesluit en bemiddelen tussen de partijen.

Stoken zoals ‘t hoort

Over het algemeen kan de houtkachel zelf geen kwaad, echter de manier van stoken wel. Het is van zeer groot belang om op de juiste manier te stoken, omdat dit in alle opzichten dé manier is om het beste uit de houtkachel te halen. Technisch gezien brandt de houtkachel het beste en meest schoon als deze op de juiste manier wordt gebruikt. Financieel is het goedkoper, omdat er een hoger rendement behaald wordt en er minder hout voor nodig is. Het is duurzamer aangezien de houtkachel zelf langer mee zal gaan en tevens wordt de uitstoot van fijn stof beperkt, wat positief is voor het milieu.
Het begint met het volledig openen van de luchttoevoer, zodat er voldoende zuurstof bij de brandkamer kan komen. Het haardhout dat gebruikt wordt, dient goed droog te zijn (Circa 20% vocht). Het aansteken kan het beste volgens de Zwitserse stookmethode, omdat dit het snelste en makkelijkste is. Tevens zorgt het direct voor een hoger rendement, minder ook en de uitstoot van fijn stof wordt drastisch verlaagd.

Speksteenkachel gebruikt minder hout

Dezelfde warmte, maar minder hout gebruiken? Kies dan voor een speksteenkachel, want het speksteen heeft de mogelijkheid om de warmte te absorberen en de uren daarna uit te stralen. Op deze manier is er de gehele dag warmte als er slechts een aantal uur daadwerkelijk gestookt is. Een echte win-win situatie dus!