Gebruik houtkachel

Heb je net een houtkachel aangeschaft of ben je dit nog van plan? Dan is het handig om te weten hoe je deze het beste kunt gebruiken. Droomkachels helpt je graag met wat extra informatie.

Allereerst is het aan te raden om een klein laagje as in de houtkachel te laten liggen, waar je vervolgens het hout op kan leggen. Daarnaast is het mogelijk om aanmaakblokjes te gebruiken (wat het stoken nog een stuk gemakkelijker maakt!). Leg het hout vervolgens niet te dicht op elkaar, maar laat hier ruimte tussen. Dit is belangrijk voor de zuurstof. Zorg er voor dat het hout droog is en combineer het met wat aanmaakhout. Indien je vochtig hout gebruikt is de kans op donkere rook een stuk groter, wat weer slecht is voor het milieu en je kachel. Het is daarom aan te raden om ovengedroogd hout te gebruiken. Zodra het aanmaakhout vlam gevat heeft zal het overige hout ook snel zijn werk doen. Wel is het nog even belangrijk om te vermelden dat het gebruik van hout met verf- of lakresten, plastic, afval en andere schadelijke materialen ten zeerste wordt afgeraden. Hiermee breng je mogelijk je eigen gezondheid, de kachel, schoorsteen en het rookkanaal schade toe.
Tips houtkachel gebruik

"Een gebruikshandleiding is er niet voor niks. Door het juiste gebruik levert de houtkachel het hoogste rendement en staat die dagelijks tot jouw dienst."

Stoken

Om houtkachels zo optimaal mogelijk te laten functioneren zijn er een aantal belangrijke tips waarmee rekening gehouden dient te worden:
  • Laat geregeld de schoorsteen van uw houtkachel vegen/controleren (minstens één keer per jaar);
  • Maak de houthaard niet schoon met behulp van een stofzuiger. Gebruik hier een aszuiger voor! De stofzuigerzak is namelijk zeer licht ontvlambaar, waardoor een gloeiend stukje hout de stofzuiger direct in brand kan zetten;
  • As dat afkomstig is uit de houtkachel hoort bij het gewone huisvuil. Gooi het dus niet bij het GFT-afval;
  • Ventileer extra indien de houtkachel binnenshuis staat, hiermee voorkom je ophoping van mogelijk schadelijke verbrandingsgassen.

Veiligheid

Voor de veiligheid zijn er nog een aantal punten waar rekening mee gehouden kan worden. Zo is het niet aan te raden om te stoken indien het compleet windstil of mistig is. Dit zorgt er namelijk voor dat rook en gassen zich vaak niet voldoende kunnen verspreiden. Is de rook uit je schoorsteen wit of kleurloos, dan is dit een goed teken. Het hout brandt dan volledig op en er is voldoende zuurstof beschikbaar. Is de rook echter grijs of zwart, dan geeft dat aan dat de verbranding onvolledig is en er schadelijke stoffen vrij kunnen komen. Het is van belang om dan voor meer luchttoevoer te zorgen.
Banner houtkachels categorie