Aandachtspunten aanschaf houtkachel

Het laten branden van de houtkachel is voor veel mensen het toppunt van gezelligheid en sfeer. De afgelopen jaren zijn de houtkachels enorm populair geworden. Door zo efficiënt mogelijk te stoken, is het mogelijk om op de energierekening te besparen. Er zijn een aantal punten waar je rekening mee dient te houden wanneer je een houtkachel wilt aanschaffen, want met de juiste keuze beleef je er het meeste plezier aan.

"Een houtkachel aanschaffen doe je niet dagelijks. Het is belangrijk om hier de tijd voor te nemen en te weten waar je op dient te letten."

Welke model houtkachel wordt het?

Het makkelijkst is om te beginnen met het model dat je wilt. Iedereen heeft een beeld van hoe het eindresultaat eruit dient te zien en welk model houtkachel daarbij hoort. Elk model heeft zijn eigen voorschriften qua installatie en de wijze van oplevering. Ga je voor een vrijstaand model, hang je hem aan de muur of bouw je hem in? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Waar komt de houtkachel?

Vervolgens is het handig om te kijken op welke plek je de houtkachel wilt plaatsen. Dit is over het algemeen iets wat als eerste duidelijk is en handig om als uitgangspunt te nemen. Onbewust wordt vrijwel altijd een plek uitgekozen waar het mogelijk is. Je kan jezelf altijd de volgende vragen stellen om te kijken of het mogelijk is: 

  • Is er rondom de houtkachel minimaal 20 tot 50cm vrij?
  • Kan het kanaal zo recht mogelijk omhoog?
  • Kan het kanaal boven de nok van het dak uitkomen?

Mogelijkheden betreffende installatie

Vervolgens dient na te worden gedacht hoe de installatie uitgevoerd dient te worden en met name het rookkanaal. Er zijn verschillende mogelijkheden om je houtkachel te installeren, echter biedt niet elk model dezelfde mogelijkheden of het is simpelweg niet mogelijk in jouw situatie. Het is goed om van te voren in kaart te brengen hoe je de houtkachel geïnstalleerd zou willen hebben om dit vervolgens met een expert te bespreken. Wij bieden hiervoor een inmeetafspraak aan, zodat alle wensen besproken kunnen worden en een offerte op maat kan worden gemaakt.

Het juiste vermogen

Als je eruit bent wat voor model je wil hebben en hoe deze op juiste wijze geïnstalleerd kan worden, dan is het de vraag of je gaat voor verwarming, sfeer of een combinatie hiervan. Wanneer je voor warmte gaat, dan heb je meer vermogen nodig dan wanneer alleen sfeer van belang is. Zorg ervoor dat het vermogen past bij de ruimte die je wil verwarmen, want bij te weinig wordt de ruimte niet goed verwarmd en bij teveel wordt het al snel onaangenaam warm. Bereken van te voren goed het vermogen, zodat je zorgt voor de ideale hoeveelheid warmte.

Bereken jouw benodigde vermogen:

Wat is de lengte in meters van uw ruimte?


Wat is de breedte in meters van uw ruimte?


Wat is de hoogte in meters van uw ruimte?


Wil u de houtkachel gebruiken als bij- of hoofdverwarming?


Hoe goed is de ruimte geïsoleerd?


Wat is de gewenste temperatuur die u wil bereiken?


Het ideale vermogen voor jouw houtkachel:
0.00 kWh