Wat is het rendement per kachel?

Bij elk model dat wij aanbieden staat het rendement vermeld. Dit is een percentage dat aangeeft hoeveel warmte daadwerkelijk terecht komt in de ruimte. Hoe hoger het getal is, hoe meer warmte er verkregen wordt en hoe beter de ruimte verwarmd wordt. Over het algemeen wordt een rendement van circa 70-80% behaald.
Rendement per model

Vrijstaande houtkachel - 70 à 85%

Het rendement van een vrijstaande houtkachel is rond de 70-85%, waarbij het verschil gemaakt wordt door de kwaliteit van de gebruikte materialen. Het rendement van de goedkopere houtkachels met een prijs tussen de €250 en €1000 hebben een rendement rond de 70%, terwijl vrijwel alle houtkachels van verschillende hoogwaardige merken een rendement behalen tussen de 80 en 85%.

Speksteenkachel - 80 à 95%

Dankzij het rendement tussen de 80 en 95% zijn de speksteenkachels naast hun uiterlijk ook erg populair en in trek. De speksteenkachels hebben als voordeel dat ze bedekt zijn met speksteen en dat de warmte hier intrekt, welke vervolgens urenlang nog wordt uitgestoten. Hoe meer speksteen er om de houtkachel heen zit, hoe meer warmte er kan worden opgeslagen en des te langer de warmte blijft hangen.

Open haarden - 15 à 25%

De authentieke open haard zoals die in veel huizen nog behouden zijn van vroeger hebben een rendement van circa 15 tot 25%. Dit komt doordat het een open systeem is waar de warmte gelijk weg gaat richting de kamer of richting de schoorsteen naar buiten en daarnaast zijn de open haarden vaak van stenen, waardoor de warmte ook niet vastgehouden kan worden.

"Wil je dat alle warmte nuttig gebruikt wordt? Check gemakkelijk welk model het hoogste rendement heeft en doe er je voordeel mee."

Inbouw- en inzethaard - 70 à 85%

De inbouw- en inzethaarden zijn als het ware de hedendaagse open haarden, maar dan wel met een aanzienlijk hoger rendement van 70 tot 85%. Het verschil is dat een inbouw- of inzethaard een gesloten verbranding betreft en de temperatuur in de brandkamer vele malen hoger wordt. Tevens zorgt het staal van de ombouw ervoor dat de warmte beter behouden blijft en dit beter in de ruimte terecht komt.

Gaskachels en -haarden - 60 à 80%

Over het algemeen worden de gaskachels en -haarden gebruikt voor de sfeer en wat minder voor de warmte, maar dankzij de toenemende technologie wordt er toch een rendement van 60 tot 80% behaald. Het rendement speelt vooral een grotere rol bij kleinere ruimtes, omdat de gasachels en -haarden een vrij laag vermogen hebben en het dan zorgt voor een aangename warmte.

Pelletkachels - 80 à 95%

De pelletkachels zijn voorzien van hoogwaardige hedendaagse technologie om een rendement te behalen van minimaal 80% en maximaal 95%. In eerste instantie zorgt het ervoor dat de houtpellets volledig verbranden en de maximale warmte wordt verkregen. Daarnaast zorgt de ventilator ervoor dat de warmte in de brandkamer richting de kamer wordt geblazen.