Hoe houd ik mijn kachelruit schoon?

Helaas ontstaat er altijd roet en aanslag bij de verbranding van hout. Het is goed mogelijk dat dit op de ruit van de kachel terecht komt. Dit kan worden schoongemaakt, maar nog mooier is het om dit zoveel mogelijk te voorkomen! Daarom een aantal tips om de ruit zo lang mogelijk schoon te houden.

Roet op de ruit

Wat voor type kachel je ook hebt, de kachelruit zal regelmatig schoongemaakt moeten worden. Wel kan het zo zijn dat er onnodig veel aanslag op de ruit terecht komt, wat enigszins voorkomen kan worden. Gebruik je bijvoorbeeld vochtig of harsrijk haardhout, dan is de kans op roetaanslag groter. Vermijd dit dus zoveel mogelijk!

Aanslag voorkomen

Om het prachtige zicht op het vuur zoveel mogelijk te behouden, is het allereerst belangrijk om de kachel op de juiste manier aan te steken. De kachel dient flink heet te worden met behulp van kleine stukken haardhout, zo droog mogelijk uiteraard! Op deze manier voorkom je de ontwikkeling van roet en het zal de trek van het rookkanaal ten goede komen. Het is overigens van belang dat het rookkanaal van goede kwaliteit is! Het heeft namelijk een vrij grote invloed op het branden van de kachel. Indien je een rookkanaal van slechte kwaliteit hebt, is het vrijwel zeker dat er onnodige roetaanslag op de ruit zal komen. Bedenk je dus voor het aansteken van de kachel dat het hout droog is en het geen al te grote blokken zijn!

Tips

Wil je je kachelruit zo lang mogelijk schoon houden, dan is het verstandig om onderstaande punten goed te te onthouden!

  • Stook met droog hout
  • Zorg voor voldoende zuurstof in de kachel (eventueel kacheldeurtje op een kier)
  • Begin met kleine houtjes en wanneer de kachel goed brandt, over op grote blokken
  • Stook zo min mogelijk bij mistig weer
  • Veeg de schoorsteen minstens eenmalig per jaar
  • Controleer het gaas op de schoorsteenkap af en toe