Checklist kachel of haard kopen

Droomkachels snapt dat het kiezen van een kachel/haard geen gemakkelijke opgave is, zeker door de grote hoeveelheid verschillende types. Om je een beeld te geven van de belangrijkste elementen bij het uitkiezen van een kachel/haard hebben we een checklist voor je opgesteld, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken!

Controleer de locatie/installatiemogelijkheden

Wanneer je voor een gezellige kachel/haard kiest, maar vervolgens niet voldoende ruimte hebt om er omheen te zitten is dat natuurlijk zonde. Zorg er daarom voor dat de ruimte goed is opgemeten zodat je achteraf niet teleurgesteld raakt. Ook is het belangrijk dat de kachel/haard op een logische plaats in huis staat, zodat deze geïnstalleerd kan worden.

Maak een keuze tussen een houtkachel en gashaard

Voor zover je hier nog niet uit bent, is het verstandig om informatie over zowel de houtkachel als gashaard te bestuderen. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Wil je voornamelijk sfeer en warmte, dan is een houtkachel een perfecte optie, maar geef je de voorkeur aan gemak en luxe, dan is een gashaard een logischere keuze!

Bekijk welk model in je interieur past

Het wil nog wel eens voorkomen dat mensen een kachel kiezen, maar er na plaatsing achter komen dat het gekozen model toch niet helemaal in hun interieur past. Het klinkt erg logisch, maar denk hier van tevoren goed over na!

Bedenk hoeveel vermogen je kachel nodig heeft

Iedere kachel heeft een specifiek vermogen, wat aangeeft hoe groot de ruimte kan zijn die de kachel kan verwarmen. Daarbij is het van belang om rekening te houden met de isolatie in je woning (wel of geen dubbel glas, vloer- en/of muurisolatie). Een kleine kachel met laag vermogen kan logischerwijs geen enorme kamers optimaal verwarmen, terwijl ze voor een kleinere ruimte prima bruikbaar zijn. Zie onderstaande tabel voor meer duidelijkheid hierover.

Vermogen tabel

Kijk naar het rendement van de kachel

Hoe hoger het rendement, des te meer pure warmte wordt er uit het hout gehaald. De meeste kachels hebben een rendement tussen de 70% en 85%. Waarbij enkele uitschieters zitten (vooral in het speksteen segment) die tot 92% kunnen behalen. Overweeg je een open haard? Denk er dan aan dat deze meestal maar een rendement van rond de 10% hebben, wat voor het verwarmen van een ruimte veel te weinig is.

Budget

Zoek naar een model dat binnen je budget valt. In elke prijsklasse zijn voldoende modellen te vinden, zodat er voor iedereen een geschikte kachel tussen zit. Een gietijzeren of plaatstalen houtkachel is al vanaf €275 verkrijgbaar. Zoek je specifiek naar een spekstenen houtkachel of bijvoorbeeld een gashaard, dan moet je denken aan bedragen die beginnen rond de €1500. Ditzelfde geldt voor de pelletkachels. Daarnaast dient een kachel/haard natuurlijk nog geïnstalleerd te worden, dus houd daar ook rekening mee binnen je budget. De kosten hiervan zijn afhankelijk van je situatie. Tenzij je zelf erg handig bent, dan kun je hier op besparen.