Zomerse lekkernijen

Een tuinkachel kan naast het creëren van warmte en sfeer ook uitstekend gebruikt worden om heerlijke gerechten mee klaar te maken. In Nederland zijn we met mooi weer snel bij de barbecue te vinden om vlees en groenten te bereiden. Hieronder zijn verschillende gerechten te vinden die gemaakt kunnen worden.

Voor- en bijgerechten

Uiteraard trappen we af met verschillende voorgerechten die ervoor zorgen dat de avond goed begint en iedereen zich kan voorbereiden op het hoofdgerecht. Verras jezelf en je gasten met deze simpele en overheerlijke gerechten.



Fantasievol stokbrood

Zo is onder andere een stokbrood met kruidenboter bij een zomers etentje eigenlijk al niet meer weg te denken. Hier zijn natuurlijk verschillende combinaties mogelijk om het ultieme droomstokbrood te maken. Denk hierbij aan mozarella en pesto of ham, knoflook en kruiden. De bereiding is zeer eenvoudig: Snijd het stokbrood verticaal voor 3/4 in, stop vervolgens de ingrediënten ertussen, pak het stokbrood in met aluminiumfolie en laat deze circa 10-15 minuten bakken.
Gevuld stokbrood


Gevulde champignons

Een andere klassieker is de gevulde champignon. Net zo gemakkelijk te maken als het stokbrood en tevens net zo lekker. Allereerst taak om de champignon schoon te maken en het steeltje te verwijderen. Vul deze vervolgens met boursin en voeg eventueel geraspte kaas toe. Liever een andere vulling? Ga dan voor de roomkaas gemengd met honing peper, zout, tijm en een stukje perzik bovenop. Leg de champignons op aluminiumfolie op de barbecue. Bak deze vervolgens tot ze gaar zijn. Voor de echte liefhebber kan er gekozen worden voor grote portobello’s.
Gevulde champignons


Knakworstjes met kaas en spek

Vaak gegeten door de kinderen, maar net zo lekker voor de ouders. Snij een plak kaas in stukjes ter lengte van een knakworstje. Snij de knakworstjes over de lengte doormidden, vul deze met een stukje kaas en omwikkel met een half plakje spek. Zet de rolletjes vast door middel van een satéprikker en bak tot het spek krokant is en de kaas net begint te smelten. Een te kleine hap? Kies dan voor een frankfurter!
Knakworstjes met kaas en spek


Camembert

Dit is het gemakkelijkste gerecht dat te maken is. Stop wat knoflook en rozemarijn in een camembert en plaats het (met bakje en al) op de barbecue. Even een kwartiertje wachten en dippen maar! Uiteraard is het lekker om brood te diepen, maar ook verschillende lekkernijen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan paprika en aardappelen. Dit gerecht kan bijvoorbeeld gemaakt worden door middel van de Kaggels Hit 60.
Camembert


Paprika-tomaat-mozzarellapakketjes

Waan je in de italiaanse sferen! Leg een kwart paprika, een kwart mozzarella daarin (met een beetje peper en zout) en 2 trostomaatjes in een vel aluminiumfolie, leg deze 5-10 minuten op de barbecue en serveer direct.

Om dit gerecht nog wat extra aan te kleden en smaak te geven, is het mogelijk om een zelfgemaakte pesto eraan toe te voegen. Begin met het raspen van de parmezaanse kaas. Voeg dit samen met basilicum, pijnboompitten, knoflook en olie. Pureer dit met een staafmixer tot pesto. Eventueel op smaak nog te brengen met peper en zout.
Paprika-tomaat-mozzarellapakketjes



Hoofdgerechten

Na het voor- en bijgerecht is het tijd om het wat groter aan te pakken, dus op naar het hoofdgerecht. Het is wat meer tijd om te bereiden en klaar te maken, maar des te groter zijn de porties en des te meer valt er te smullen. De gerechten worden vrijwel allemaal in de oven gemaakt, omdat dit zorgt voor een snellere en betere garing.



Gevulde zoete aardappel (koolhydraatarm)

Rol de zoete aardappelen volledig in aluminiumfolie, draai ze af en toe om en controleer na ongeveer 40 minuten met een satéprikker of ze gaar zijn. Maak ondertussen de vulling: stop mais, blaadjes peterselie en munt en blokjes avocado in een schaal. Voeg citroensap, olijfolie, peper, zout en koriander toe. Zodra de aardappel gaar is, snijd je deze in de lengte in en schep je de vulling er in. Dit gerecht is bijvoorbeeld klaar te maken in de Kaggels Justin Black of Kaggels Magnus.
Gevulde zoete aardappel (koolhydraatarm)


Zalm met citroen en dille

Nog een gerecht dat met uitstek bestemd is voor in de oven. Leg de zalm op een stuk aluminiumfolie samen met wat plakjes citroen en dille. Besprenkel met wat zeezout en peper en vouw de aluminiumfolie dicht. Leg dit pakketje zo’n 12 minuten in de oven van de tuinkachel en je zalm is klaar!

Als de citroen en dille niet genoeg is, dan kan er eventueel nog een dressing worden gemaakt. Hiervoor dient citroensap, mosterd, honing en olie gemengd te worden met verschillende kruiden. Vervolgens kunnen deze op smaak worden gebracht met zout en peper. Schenk dit over de zalm heen en maak er een waar feest van.
Zalm met citroen en dille


Gevulde paprika

Bijna iedereen kent het en weet hoe lekker ze zijn. Vandaar dat die niet kon ontbreken in deze lijst. Snijd de paprika's aan de bovenkant open en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika en groenten naar wens in kleine blokjes. Roer crème fraiche los met de eieren en meng het samen met de emmentaler door de groenten. Voeg een beetje zout en peper naar smaak toe. Vul de paprika's met het ei-groentemengsel. Wikkel vervolgens de paprika's in aluminiumfolie, zet ze in de oven van de tuinkachel en gaar de paprika’s circa 15 minuten. Verwijder na deze tijd het aluminiumfolie en gaar de paprika's nog 10 minuten. Keer ze regelmatig om zodat alle kanten een kleur krijgen.
Gevulde paprika


Pizza

Je dacht toch niet dat we deze klassieker vergeten waren? Binnen in de keuken is het al een genot om een pizza te maken, maar buiten is het zelfs nog beter! Vouw stukken aluminiumfolie dubbel en smeer ze in met olie en leg het pizzadeeg hierop. Verdeel over het deeg een dunne laag tomatensaus en de rest is aan jou! Leg de pizza in de en doe het deksel dicht. Laat de pizza’s circa 15 minuten bakken.
Pizza


Kipspiesjes met perzik

Als laatste een recept dat niet in de oven hoeft te worden klaargemaakt, maar bijvoorbeeld mogelijk is met de Kaggels Hit 60 of Kaggels Hit 90. Snij de kip in blokjes, snij de perziken doormidden en draai ze los van de pit. Wikkel om elk partje perzik een stukje ontbijtspek. Rijg aan elke spies afwisselend de stukken kip en perzik met ontbijtspek. Grill de spiesjes 6 tot 8 minuten op de barbecue totdat ze een mooi kleurtje hebben en de kip gaar is.
Kipspiesjes met perzik



Nagerechten

Is er ruimte voor iets lekkers? Op naar de nagerechten. Het is een gevarieerde lijst met onder andere fruit, ijs en yoghurt. Voor ieder wat wils en tevens de mogelijkheid om zelf wat aanpassingen te doen om er een eigen draai aan te geven.



Popcorn

Iedereen zal verbaast kijken als je dit nagerecht op de barbecue maakt. Een kleine lekkernij waar iedereen nog wel wat plek voor over heeft. Neem een groot vel aluminiumfolie, schep 1 eetlepel mais en 1 theelepel zonnebloemolie op het aluminiumfolie. Vouw vervolgens het pakketje naar boven dicht, zorg er voor dat er nog ruimte is voor de popcorn om te poppen. Prik aan de bovenkant een paar gaten en leg het zakje op de barbecue. Als het poppen bijna ophoudt haal je het van de barbecue af en kan je er nog wat zout overheen strooien.
Popcorn


Ananas met kaneelijs

Het lijkt in eerste instantie een aparte combinatie, maar bij het proeven wordt het duidelijk dat dit eigenlijk erg goed samengaat. Snij de ananas in verticale parten, verwijder de harde kern en schil. Meng een zakje vanillesuiker en basterdsuiker en schep de ananas hierin om. Laat deze afgedekt 1 uur staan. Laat de ananas een beetje uitlekken en rijg deze aan satéprikkers. Rooster de ananas 10 minuten en keer deze regelmatig om. Schep er eventueel af en toe voorzichtig wat van het suikermengsel over. Serveer de gegrilde ananas met wat kaneelijs. Variatietip: besprenkel de gegrilde ananas eventueel met een beetje rum.
Ananas met kaneelijs


Banaan met chocola en marshmellow

Als je een echte zoetekauw bent, dan is dit een nagerecht dat je een keer moet maken. Snij een banaan eerst in de lengte in. Verdeel stukken chocolade en mini marshmallows in de holte van de banaan. Vouw het aluminiumfolie als een bootje om de banaan heen, leg deze op de barbecue of in de oven en laat hem in ongeveer 10 tot 15 minuten zacht worden. Garneer eventueel de banaan eventueel met een scheutje likeur 43.
Banaan met chocola en marshmellow


Gegrilde nectarines met yoghurt

Halveer en ontpit de nectarines. Bestrijk ze op de snijkant met olie. Gril ze 1-2 minuten op deze kant. Meng ondertussen Griekse yoghurt met honing en vanille-extract. haar de nectarines van het vuur en bestrooi ze met wat poedersuiker naar smaak. Verdeel het yoghurt mengsel over de nectarines en serveer met een blaadje munt.
Gegrilde nectarines met yoghurt


Marshmallows met aardbei

Dit gerecht is ideaal voor iets later op de avond als de barbecue nog wat warmte afgeeft, want anders gaat het te snel en verbrandt het. Het is namelijk een nagerecht dat in enkele seconden te maken is, maar voor de rest van de avond zorgt voor een glimlach. Rijg wat marshmallows om en om met aardbeien aan een satéprikker, leg deze op de barbecue of houd ze boven het vuur.
Marshmallows met aardbei


Bekijk hier alle tuinkachels