Belangrijke weetjes over de pelletkachel

Voor je over gaat tot de aanschaf van een pelletkachel is het handig om op de hoogte te zijn over de voor- en nadelen ervan. De afgelopen tijd is de populariteit van de pelletkachel namelijk enorm toegenomen, wat weer te maken heeft met het hoge rendement, de schone verbranding en subsidie. Droomkachels heeft een overzicht met extra informatie over de pelletkachel.

Werking

Bovenin de pelletkachel zit het reservoir waar je de pellets in kwijt kunt. Deze bewegen zich vervolgens naar een andere kamer, waar ze door middel van een elektronische ontsteking zullen ontbranden. De ventilator voert verse lucht aan, zorgt ervoor dat er lucht naar buiten gaat en verzorgt de toevoer van warme lucht.

werking pelletkachel

Subsidie

Sinds 1 januari 2016 is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor een pelletkachel. Omdat de pelletkachel als duurzame energiebron gezien wordt, wil de overheid hier subsidie voor verstrekken. Dit geldt overigens niet voor alle modellen! Het RVO heeft een overzicht voor welke exemplaren deze regeling geldt. Wil je dus in aanmerking komen voor subsidie, dan is het van belang dat je een pelletkachel neemt die aan deze eisen voldoet.

Geluid

Pelletkachels maken in vergelijking met de houtkachel en gashaard wat meer geluid. Dit komt door de ventilator die erin verwerkt zit. Er zit echter wel verschil in: koop je een relatief goedkoop model, dan is de kans dat het geluid storend is een stuk groter dan bij de duurdere modellen. De duurdere merken onderscheiden zich hier dus wel degelijk in. Denk hierbij aan merken als Thermorossi, K-Stove en Janus.

Aansluiting

Voor pelletkachels gelden dezelfde regels als bij houtkachels het geval is. Net als houtkachels verbranden pelletkachels namelijk hout. Het verschil is enkel dat het hier gaat om (afval)hout dat is samengeperst, wat houtpellets genoemd worden.

Waar kan je houtpellets krijgen?

Openhaardhout-gigant verkoopt verschillende soorten houtpellets. Je kunt er ook kiezen voor een proefpakket, zodat je de pellets eerst kunt testen voor je een grotere hoeveelheid besteld.