Rendement pelletkachel

Pelletkachels zijn de afgelopen jaren flink gestegen in populariteit, wat niet zo vreemd is gezien haar hoge rendement. Pellets worden gemaakt van geperst houtafval (kleine brokjes zaagsel en snippers), waardoor het stookmateriaal als relatief milieuvriendelijk gezien kan worden.

Voordelig

Over het algemeen gezien is het stoken van hout tot zo’n 50% voordeliger dan gas, waarbij het voordeel is dat er geen energiebelasting bijkomt. Daarnaast geven de pelletkachels door hun rendement van 85% en hoger veel warmte af tegen relatief weinig hout. Pelletkachels worden elektrisch geregeld maar zorgen wel voor een gezellige sfeer, wat een cv-ketel natuurlijk niet doet. Bedenk je daarnaast dat dit type kachel zelfs nog minder elektriciteit verbruikt dan een cv-ketel!

Waarom pellets

Er zijn een aantal redenen om houtpellets te gebruiken. De belangrijkste noemer zijn de brandstofkosten, welke 25% tot 50% lager kunnen zijn ten opzichte van stookolie en gas. Daarnaast is de koolstofuitstoot relatief laag, tot wel 90% lager dan de centrale verwarming. Grootst genoemde voordeel blijft natuurlijk de 85% rendement: langdurige warmte voor weinig stoken! Ten opzichte van houtkachels zijn er ook een aantal voordelen, denk hierbij aan het niet hoeven slepen met blokken hout. Een zeer hoog rendement (ieder model) en langdurig stoken zonder steeds nieuwe brandstof bij te vullen. Ook heb je bij een pelletkachel weinig tot geen last van stank, wat met houtkachels nog zo nu en dan mogelijk is.

Gebruiksvriendelijkheid

Wat gebruiksvriendelijkheid betreft is de pelletkachel ook een uitstekende variant. Het aansteken hiervan is mogelijk door middel van een druk op de knop (geldt ook voor uitzetten). Vaak zijn deze kachels voorzien van een thermostaat, waarmee de warmte ingesteld kan worden en de kachel vanzelf uitgaat wanneer deze temperatuur bereikt is. Installatie van dit type kachel is niet moeilijk, doordat de kachel lucht afvoert via stalen buizen is een gemetselde schoorsteen niet eens nodig. Stoken is ieder moment mogelijk doordat de houtpellets altijd bruikbaar zijn, wat weer te maken heeft met het lage vochtgehalte.

Assortiment pelletkachels