Milieuvriendelijkheid pelletkachel

Pelletkachels staan bekend om hun hoge rendement, dat gemakkelijk boven de 90% kan uitkomen. Toch denkt men bij warmtevoorziening snel aan de centrale verwarming, houtkachel of gashaard. Echter is de pelletkachel ook steeds populairder aan het worden!

Brandstof

Pelletkachels branden, zoals de naam al verraad, op zogenaamde pellets. Dit zijn cilindervormige korrels die zijn samengeperst uit zaagsel en snippers houtafval. Doordat deze onder hoge druk worden samengeperst zorgt het hars uit het hout ervoor dat de korrels aan elkaar blijven plakken. Voor deze houtpellets wordt geen nieuw hout gekapt, maar gebruikt men restafval. Hierdoor zijn ze over het algemeen een stuk goedkoper dan andere verbrandingsstoffen en is het nog CO2 neutraal ook. Dat is niet het enige voordeel, want pellets veroorzaken nauwelijks vuil en zijn vrijwel geurloos. Ook voor de prijs hoef je het niet te laten, een zak met 15 kg houtpellets is al verkrijgbaar voor €7,50 per stuk!

Hoe de pelletkachel werkt

Pelletkachels hebben een systeem waardoor ze enkel nieuwe pellets ter verbranding vrijgeven wanneer dit nodig is om de juiste temperatuur vast te houden. Hierdoor is de verspilling minimaal. Over het algemeen zijn pelletkachels vrij groot, dit heeft voornamelijk te maken met de voorraadruimte die erin verwerkt zit. Hij hoeft daardoor meestal maar een keer per week te worden bijgevuld met pellets! Pelletkachels werken op elektriciteit en ventileren door middel van een pijp.

Handig om te weten

Wat handige informatie opgesomd:

  • Een pelletkachel kan zo’n 25% besparen op de gas/elektriciteitskosten
  • Pellets nemen een stuk minder ruimte in dan houtblokken
  • Pelletkachels beschikken over een thermostaat die de temperatuur aanpast aan je eigen voorkeur (weinig verspilling)
  • De kachel is niet geluidloos door de ventilator en motor
  • De pelletkachel heeft elektriciteit nodig
We kunnen dus gerust zeggen dat de pelletkachel een zeer milieubewuste kachel is met een zeer hoog rendement en lage verspilling.