Waarom bij ons?

  • Showroom van 1200m2
  • Uit voorraad leverbaar
  • Landelijke levering en installatie
  • Dagelijks bereikbaar van 09:00 tot 00:00
  • 1500+ tevreden klanten
  • 30 dagen bedenktermijn

Welk afvoermateriaal heb ik nodig?

Het afvoermateriaal is nodig om een kachel of haard aan te sluiten. De vraag is: "Wanneer gebruik ik een bepaald afvoermateriaal?". Per situatie is dit namelijk verschillend. Het is belangrijk om het juiste afvoermateriaal te gebruiken in verband met de veiligheid. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende afvoermaterialen en wanneer deze gebruikt dienen te worden.

Enkelwandige kachelpijpen

De enkelwandige kachelpijpen zijn qua afvoermateriaal het goedkoopst in aanschaf. De dikte van deze kachelpijpen verschilt per merk, maar is vaak tussen de 0,5 en 2mm dik. Deze kachelpijpen zijn niet geïsoleerd, worden hierdoor aan binnen- en buitenzijde erg warm en stralen hierdoor veel warmte uit. Het voordeel hiervan is dat deze extra warmte uitstralen in de ruimte waar de kachel staat. Deze enkelwandige kachelpijpen mogen alleen in het zicht gebruikt worden van de houtkachel tot circa vijf centimeter afstand van het plafond of de muur, waar overgestapt dient te worden op een dubbelwandige kachelpijp. Dit soort kachelpijp wordt gebruikt bij houtkachels en pelletkachels.

Dubbelwandige kachelpijpen

Wanneer je met de enkelwandige kachelpijp bij het plafond of de muur bent aangekomen, dient er overgestapt te worden op dubbelwandige kachelpijpen. Deze zijn voorzien van een extra laag isolatiemateriaal, wat brandvertragend werkt en buiten het zicht gebruikt mag worden. Het is namelijk voor vrijwel elke type dubbelwandige kachelpijp verplicht om deze te voorzien van brandwerende platen. Vervolgens kunnen deze afgewerkt worden op een manier naar keuze.

Flexibele kachelpijpen

Beschik je over een bestaand rookkanaal of gemetselde schoorsteen, dan kan er gebruik gemaakt worden van een flexibel kachelpijp. De flexibele kachelpijp kan door de binnenkant van een bestaand rookkanaal worden getrokken. Het bestaande kanaal zorgt voor de isolatie en de flexibele kachelpijp dat er de zekerheid is dat het luchtdicht is, waardoor het rook het kanaal niet uit kan.

Dakdoorvoeren

Als je een vrijstaande houtkachel met bovenaansluiting aangesloten hebt en je bent aangekomen bij het dak, dan dien je hier een dakdoorvoer te plaatsen. Dit is een onderdeel dat ervoor zorgt dat de dubbelwandige kachelpijpen op een veilige manier door het dak gaan. Deze veiligheid wordt gewaarborgd door het isoleren van de dakdoorvoer. Vervolgens is het belangrijk dat de kachelpijp boven de nok van het dak uitkomt.

Concentrische kachelpijpen

Voor de installatie van een gashaard wordt gebruik gemaakt van concentrische kachelpijpen. Deze kachelpijpen voeren in het binnenste gedeelte de rook af en het buitenste gedeelte zorgt ervoor dat er zuurstof wordt aangetrokken dat aan de brandkamer wordt toegevoegd. Dankzij de koude lucht die wordt aangetrokken, is deze meteen geïsoleerd en zal deze aan de buitenkant niet warm worden.