Waarom bij ons?

  • Showroom van 1200m2
  • Uit voorraad leverbaar
  • Landelijke levering en installatie
  • Dagelijks bereikbaar van 09:00 tot 00:00
  • 1500+ tevreden klanten
  • 30 dagen bedenktermijn

Welk afvoermateriaal heb ik nodig?

Er zijn voor houtkachels drie verschillende soorten afvoermaterialen die je kunt gebruiken om het rook mee af te voeren die je houtkachel produceert. Iedere soort heeft andere eigenschappen en wordt gebruikt voor een andere gedeelte van de installatie. Het is belangrijk om het juiste afvoermateriaal te gebruiken in verband met de veiligheid. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende afvoermaterialen en wanneer deze gebruikt dienen te worden.

Enkelwandige kachelpijpen

De enkelwandige kachelpijpen zijn qua afvoermateriaal het goedkoopst in aanschaf. De dikte van deze kachelpijpen verschilt per merk, maar is vaak tussen de 0.5 en 2mm dik. Deze kachelpijpen zijn niet geïsoleerd, worden hierdoor aan binnen- en buitenzijde erg warm en stralen hierdoor veel warmte uit. Het voordeel hiervan is dat het rond de houtkachel warmer is dan met andere kachelpijpen. Deze enkelwandige kachelpijpen mogen alleen in het zicht gebruikt worden van de houtkachel tot circa vijf centimeter tot het plafond of de muur, waar overgestapt dient te worden op een dubbelwandige kachelpijp. Dit soort kachelpijp wordt gebruikt bij een vrijstaande houtkachel die geïnstalleerd wordt via de bovenaansluiting.

Dubbelwandige kachelpijpen

Wanneer je met een vrijstaande houtkachel bij het plafond bent, dan dien je over te stappen op dubbelwandige kachelpijpen tot boven de nok van het dak. Voor alle andere installaties waar de kachelpijpen niet in het zicht zitten, dan dient je gebruik te maken van dubbelwandige kachelpijpen.

Flexibele rookkanaal

Beschik je over een bestaand rookkanaal of gemetselde schoorsteen, dan kan er gebruik gemaakt worden van een flexibel rookkanaal. Het flexibele rookkanaal kan door de binnenkant van een bestaand rookkanaal worden getrokken. Tevens is het mogelijk om een gemetselde schoorsteen, die niet meer in goede staat verkeerd, te vervangen door een flexibel rookkanaal. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een enkelwandig flexibel rookkanaal, dan dien je dit te omkokeren en bij een dubbelwandige variant is dit niet nodig.

Dakdoorvoeren

Als je een vrijstaande houtkachel met bovenaansluiting aangesloten hebt en je bent aangekomen bij het dak, dan dien je hier een dakdoorvoer te plaatsen. Dit is een onderdeel dat ervoor zorgt dat de dubbelwandige kachelpijpen op een veilige manier door het dak gaan. Deze veiligheid wordt gewaarborgd door het isoleren van de dakdoorvoer. Vervolgens is het belangrijk dat de kachelpijp boven de nok van het dak uitkomt.