Werking ABCAT houtrookfilter

ABCAT houtrookfilter

Om de uitstoot van rookgas uit schoorstenen en ketels te verminderen is de ABCAT houtrookfilter ontwikkeld. Met deze ABCAT filter is veel zorg besteed aan het verminderen van onaangename geuren. De houtrookfilter wordt min of meer op of achter de kachelpijp geplaatst (achter de stookinstallatie). Hij maakt daarbij gebruik van een zogenaamde edelmetaal katalysator, welke compleet van staal, RVS en edelmetaal gemaakt is. In principe is levering van de ABCAT mogelijk voor alle verschillende maten van rookgaspijpen en verschillende vermogensklassen. Standaard wordt hij geleverd in een pijpstuk van 250 of 500mm en afgewerkt in mat zwart. De ABCAT is overigens erg eenvoudig te bedienen en onderhouden.

Werking

Houtrook is natuurlijk niet gezond, waardoor er behoefte ontstond aan een oplossing. De ABCAT houtrookfilter zorgt dat er afgerekend wordt met de onverbrande deeltjes in de houtrook, waardoor de eventuele nare geuren vrijwel niet meer te ruiken zijn. In de katalysator worden fijnstof en schadelijke stoffen afgebroken en omgezet in onschadelijke stoffen. Waterstofverbindingen (welke kleur en geur aan houtrook geven) worden door de katalysator gekraakt. Dit kan hij vanaf een temperatuur om en nabij de 100 graden al! Voor de lastiger te kraken verbindingen is een temperatuur tussen de 300 en 350 graden nodig. Dit is tevens de reden dat de ABCAT op of achter de kachel geplaatst wordt. Al met al kan de ABCAT zelfs tot een vermindering van 90% van uitstoot van schadelijke stoffen zorgen.

Overige informatie

De ABCAT is grotendeels zelfreinigend en kan bij het legen van de aslade van de kachel worden schoongemaakt. Bij normaal gebruik gaat de ABCAT zelfs langer mee dan de gemiddelde houtkachel. Deze is eenvoudig in te bouwen in een bestaand rookgasafvoerkanaal, wat logischerwijs ook voor een nieuwe situatie geldt. Daarnaast heb je enkel een goede kachel, goed rookkanaal en goed stookgedrag nodig. De ABCAT wordt geleverd met een thermometer die tot 500 graden kan meten, waarop je direct kunt aflezen hoe de toestand op dat moment is.