Milieuvriendelijkheid houtkachel

Het is een beladen onderwerp waar veel over gesproken wordt en waar iedereen een mening over heeft. Op de vraag of een houtkachel milieuvriendelijk is kan geen eenduidig antwoord gegeven worden, omdat dit van veel factoren afhangt die men in eigen hand heeft. De hoeveelheid uitstoot van fijnstof wordt vaak als uitgangspunt genomen om te kijken of een houtkachel wel milieuvriendelijkheid is. Hieronder worden de belangrijkste factoren besproken die van invloed zijn op fijnstof uitstoot en daarmee de milieuvriendelijkheid van een houtkachel. Lees meer over: Uitstoot van fijnstof.

Vermogen houtkachel

Het vermogen is één van de belangrijkste specificaties om naar te kijken bij de aanschaf van een houtkachel, omdat dit een grote rol speelt bij de milieuvriendelijkheid ervan. Het vermogen dient bij de grootte van de ruimte te passen, zodat er genoeg warmte wordt geproduceerd om in de ruimte te zorgen voor een behaaglijke temperatuur. Bij een te laag vermogen dient er te hard te worden gestookt en bij een te hoog vermogen wordt de houtkachel niet optimaal benut.

Rendement

Het rendement wordt in percentages uitgedrukt en geeft aan welke hoeveelheid aan warmte daadwerkelijk wordt verkregen uit de verbranding van het haardhout. Hoe hoger dit percentage is, hoe meer warmte er wordt verkregen en des te minder er gestookt dient te worden om een bepaalde temperatuur in de ruimte te behalen. Met de nieuwste generatie houtkachels, zoals de HR houtkachels en speksteenkachels, wordt standaard een rendement behaald van 75% tot 95%.

Droog en schoon haardhout

Het belangrijkste is met name dat het haardhout dat gebruikt wordt een vochtigheidspercentage rond de 20% heeft en schoon is. Met schoon wordt bedoeld dat het onbehandeld hout is en vrij is van verf, lijm en andere schadelijke stoffen. Wanneer het haardhout goed schoon is zorgt dit voor een CO2-neutrale verbranding. Met circa 20% aan vochtpercentage is de verhouding tussen de warmteafgifte en de brandduur van het haardhout ideaal, waardoor het relatief lang brandt en tevens zorgt voor genoeg warmte. Daarnaast is het belangrijk om genoeg zuurstof aan de brandkamer toe te voegen, zodat er een volledige verbranding ontstaat.

Conclusie milieuvriendelijkheid houtkachel

Ondanks dat er vaak wordt gezegd van niet, is het wel degelijk mogelijk dat een houtkachel milieuvriendelijk is. Hierbij dient rekening te worden gehouden dat het vermogen past bij de te verwarmen ruimte, dat er een hoog rendement wordt behaald om deze ook daadwerkelijk te kunnen verwarmen en dat dit gebeurt met haardhout dat een vochtigheidspercentage rond de 20% heeft en tot een volledige verbranding komt.