Houtkachels in het nieuws

De laatste tijd is de media veel bezig met het milieu. De houtkachels zijn hier een groot onderdeel van en worden vaak zeer negatief in beeld gebracht. Ze veroorzaken veel problemen en zijn slecht voor het milieu. Echter is de vraag, klopt het beeld dat geschetst wordt van de houtkachel?

Beweringen in het nieuws

Er worden verschillende negatieve beweringen gedaan over houtkachels in het nieuws. Bij deze beweringen wordt vaak alleen gekeken naar de uitstoot die veroorzaakt wordt, maar niet naar het type houtkachel dat dit veroorzaakt en hoe daar in gestookt wordt. Dat zijn namelijk volgens ons de twee belangrijkste pijlers om te bepalen wat de bijdrage is van een bepaalde houtkachel in dit verhaal. Enkele beweringen zijn dat ze niet CO2-neutraal zouden zijn, dat ze voor veel overlast zorgen en slecht zijn voor de luchtkwaliteit door middel van de fijn stof die uitgestoten wordt. Dit zorgt ervoor dat het probleem in kaart is gebracht, namelijk dat houtkachels niet goed zijn voor het milieu. Helaas is hiermee de oorzaak niet duidelijk, waardoor het ook niet goed aangepakt kan worden en dat juist het punt is waar aandacht aan besteed dient te worden.

"Wanneer hout op de juiste manier verbrandt, is de uitstoot CO2-neutraal. En dat is exact wat bij een houtkachel mogelijk is."

Wat is de oorzaak?

In sommige gevallen zullen bovenstaande beweringen kloppen, maar wat is nu de oorzaak? De oorzaak zit volgens Droomkachels in de houtkachels die gebruikt worden en hoe daarin gestookt wordt. Er valt niet te ontkennen dat er tijdens het stoken van hout een hoeveelheid rook, CO2 en fijn stof vrijkomt. Wie daar verantwoordelijk voor is? Dat is de persoon die op dat moment aan het stoken is. Deze persoon dient op de juiste manier hiermee bezig te zijn, zodat de houtkachel juist iets positiefs toevoegt in plaats van iets negatiefs.

Hoe nu verder?

Het nieuws laat het lijken alsof het stoken in een houtkachel altijd slecht is en verboden zou moeten worden. Er zijn een aantal aspecten waarop gelet kan worden, zodat de “problemen” sterk afnemen en mogelijk niet meer waarneembaar zijn. Dat begint uiteraard bij de aanschaf van de houtkachel zelf. Belangrijk is dat deze de juiste vermogen heeft in verhouding tot de ruimte die verwarmd dient te worden. Dit zorgt voor een goede balans, waardoor het stoken natuurlijker aanvoelt en het sneller op de juiste manier wordt gedaan. Als er bij de aanschaf van een huis een verouderde houtkachel (>10 jaar) aanwezig is, dan is het aan te raden deze te vervangen. Daarmee is er zekerheid dat die geschikt is voor de laatste wet- en regelgeving.

Aandachtspunten

  • Juiste vermogen houtkachel
  • Vervang oude houtkachels
  • Strikte regelgeving installatie
  • Juiste hout verplichten
  • Controle op onderhoud
De installatie is net zo belangrijk als de houtkachel zelf. Deze dient volgens het bouwbesluit uitgevoerd te worden, zodat de rook afgevoerd wordt zoals dat hoort. Het kanaal dient minimaal één keer per jaar te worden geveegd, zodat de aanwezige roetdeeltjes geen brand en verdere overlast kunnen veroorzaken. Daarbij is het zaak om te stoken met goed haardhout, dit houdt in dat het voldoende droog is (<20%) en onbehandeld is (vrij van verfresten en dergelijke). Dit kan aangeschaft worden bij onze partner: Openhaardhout Gigant. Tijdens het stoken zijn een aantal factoren van belang. Er dient voldoende zuurstof in de ruimte en brandkamer te zijn. Sluit nooit de zuurstoftoevoer helemaal, anders brandt het hout nooit volledig op. Tevens dient er niet gestookt te worden bij windstil of mistig weer. Hierdoor blijft de rook en/of fijn stof hangen.

Kies de juiste houtkachel

Het is eerder al benoemd om te kiezen voor de juiste houtkachel. Uiteraard adviseert en helpt Droomkachels bij het maken van deze keuze. Hierbij is het noodzakelijk om te kijken of de houtkachel zal worden gebruikt als bij- of hoofdverwarming. Droomkachels kan op basis van een aantal vragen het vermogen bepalen: Vul hier de vragen in een bereken jouw benodigd vermogen. Dat is het functionele gedeelte van de houtkachel. Uiteraard dient deze te passen binnen het interieur van de ruimte waar deze komt te staan. Met honderden mogelijkheden is dat soms nog een lastige keuze en daarom hebben wij per type interieur een selectie gemaakt. Op de pagina “Welke houtkachel past bij mijn interieur?” zijn de meest voorkomende interieurs te zien.
HR houtkachels