Houtkachel onderhouden en schoonmaken

Wanneer je in het bezit van een houtkachel bent is het noodzakelijk om deze af en toe van een schoonmaakbeurt te voorzien. Denk hierbij aan het verwijderen van roet op de ruiten tot het eventuele vervangen van platen. Droomkachels geeft je alvast een aantal tips om een houtkachel te onderhouden/schoon te maken.

Voorbereiden

Allereerst is het verstandig om hetgeen direct rondom de kachel zit af te schermen (meubels, bakstenen etc.). Vervolgens dient alle as verwijderd te worden, door middel van bijvoorbeeld een asschep of (as)stofzuiger. Trek vervolgens bij voorkeur (waterdichte) handschoenen aan, waarna de haard schoongemaakt kan worden. Hiervoor kan zeepwater gebruikt worden. Vermijd producten als alcohol of benzine, deze zijn hier niet geschikt voor en kunnen zelfs de verf beschadigen.

"Het onderhoud is één van de sleutels tot succes. Hiermee houd je de houtkachel tevreden en zorgt die nog vele jaren voor verwarming."

Schoonmaken van de kachelruit

Om de ruit schoon te krijgen kun je gewoon een vochtig doekje gebruiken, maar om het echt goed schoon te krijgen is het verstandig om kachelruitenreiniger te gebruiken. Hiermee wordt vuil losgeweekt, waardoor het glas binnen no-time schoon is. Laat de vloeistof een of enkele minuten intrekken en met een doekje zou het glas weer spik en span moeten zijn. Om het vervolgens af te maken kun je wat papier in een potje thee (serieus!) deppen en de laatste restjes schoonmaken. Je kunt er hierna ook voor zorgen dat de ruit langer ‘schoon’ blijft. Dit kan door te stoken met essenhout, eikenhout, berkenhout of elzenhout. Deze houtsoorten hebben een schone en relatief trage verbranding, wat het ontstaan van roet zou moeten voorkomen/verminderen.

Onderhouden oppervlak

Om slijtage op een houtkachel te behandelen is het mogelijk om hier speciale spray lak voor aan te schaffen. Deze zijn meestal in de kleuren zwart en grijs te verkrijgen. Speksteen kan schoongehouden worden met behulp van wasmiddel en een harde borstel. Denk er in alle gevallen aan dat de kachel enkel onderhouden mag worden indien deze koud is!