Houtkachel installeren bestaand kanaal

Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk - Gemiddeld
Tijd: 1 - 2 dagen
Kosten materiaal: €250 - €2500
Bij de installatie van een houtkachel op een bestaand kanaal, waar de houtkachel erin of ervoor wordt gezet, wordt in bijna alle gevallen gebruik gemaakt van een voorzetkachel met achteraansluiting. Deze manier van aansluiten zorgt ervoor dat er weinig materiaal nodig is en dat dit vaak netjes kan worden weggewerkt.

Het belangrijkste van de installatie is om het kanaal te controleren op luchtdichtheid. Dit dient te gebeuren door middel van een camera, zodat het gehele kanaal in zicht kan worden gebracht. Het uitvoeren van deze inspectie verhoogt de veiligheid en verkleint de kans dat er onverwachts een schoorsteenbrand ontstaat.

"Vergelijk het met een tandarts die een kroon plaatst: Dankzij een kleine aanpassing werkt de oorspronkelijke constructie weer volledig naar behoren."

Plaatsing houtkachel

Wanneer de voorzetkachel in of voor het bestaande kanaal wordt geplaatst, dan is het belangrijk dat de ondergrond stevig en egaal is. Hierdoor wordt het gewicht gelijk verdeeld over de pootjes en is het zeker dat de houtkachel recht komt te staan. De afstand tot de muur en/of schouw van het bestaande kanaal dient circa 10 centimeter te zijn, waardoor een natuurlijke koeling ontstaat en oververhitting tegen wordt gegaan. Brandbare voorwerpen, zoals een gordijn of vloerkleed, dienen minimaal 30 centimeter van de voorzetkachel verwijderd te zijn.

Installatie op bestaand kanaal

Wanneer er een dubbelwandig of flexibel kanaal aanwezig is, dan kan er gebruik gemaakt worden van enkelwandige kachelpijpen. Het is belangrijk om gebruik te maken van een T-stuk en niet van een bocht. Wanneer er een bocht wordt gebruikt, ontstaat er de kans dat het roet in de hals blijft en dit zorgt voor een brandgevaarlijke situaties. Het T-stuk voorkomt dit probleem en maakt het vegen een stuk gemakkelijker.

Mocht het kanaal nog volledig open zijn, bijvoorbeeld wanneer er eerst een open haard heeft gezeten, dan wordt dit afgesloten door middel van een afdekplaat. Hierdoor wordt het luchtdicht afgesloten en is er een aansluiting voor de kachelpijp. De afdekplaat kan geplaatst worden vanaf het punt dat alle zijden volledig in contact zijn met het kanaal en het daarboven luchtdicht is. Dit zorgt ervoor dat de rook alleen naar boven kan en geen weg terug heeft.

Als het kanaal afgekeurd is, dan kan een flexibel RVS kanaal gebruikt worden om deze weer bruikbaar te maken. Bij een dubbelwandig kanaal kan deze hier doorheen worden getrokken en bij een open kanaal dient deze van de afdekplaat tot aan de uitmonding van schoorsteen strak te lopen, waar deze aan de bovenzijde met een topaansluiting wordt vastgezet.

Installatieadvies op maat

De installatie-experts van Droomkachels staan dagelijks klaar om jou te voorzien van informatie over het installeren van een houtkachel op een bestaand kanaal. Vul onderstaand formulier in met daarin uw situatie en zoveel mogelijk informatie, zodat wij u kunnen voorzien van relevante tips.