13 redenen om een kachel of haard te nemen

Nog aan het twijfelen of een kachel of haard de juiste keuze is? Wij vinden het een echte verrijking aan het huis. Hieronder hebben wij 13 redenen opgesomd waarom dat zo is.

1. Geeft rechtstreekse warmte af

De plaatstalen houtkachels geven stralingswarmte af, wat een directe vorm van verwarmen is. Het is een vorm van warmte die zich door de lucht verplaatst tot het geabsorbeerd wordt door een voorwerp. De ideale plek om ‘s avonds met thee en een goed boek de avond door te brengen.

2. Sfeervol

Kachels en haarden zorgen voor erg veel sfeer in huis. Het dansende vlammenspel is nooit gelijk, zorgt voor een gemoedelijke sfeer en er is altijd iets om naar te kijken. Zo zorgt de Dik Geurts Prostyle Tunnel ervoor dat er twee ruimtes kunnen worden gescheiden en er vanaf beide kanten genoten kan worden. Daarnaast kan onder andere met een speksteenkachel, zoals de Altech Vision, een echte eyecatcher in huis gehaald worden die door iedereen gezien zal worden.

Dik Geurts Prostyle Tunnel

3. Rendement haalbaar tot zo’n 90%

Zowel de speksteen- als de pelletkachels kunnen een rendement behalen van om en nabij de 90%. De pelletkachels hebben een iets lager rendement dan haar spekstenen collega’s, maar zijn wel erg vriendelijk in gebruik. Ook een gashaard kan een hoog rendement behalen met een gemiddelde van rond de 80%.

4. Flinke kostenbesparing

De aanschaf van een kachel is een investering die binnen enkele jaren al terugverdiend is. Dit is natuurlijk afhankelijk van het model, het gebruik en de woning. Het perfecte voorbeeld van een kostenbesparende kachel zijn de pelletkachels. Hier is een subsidie voor verkrijgbaar en zijn relatief goedkoop in aanschaf.

5. Diversiteit in modellen - van klassiek tot modern

Kachels en haarden zijn er in allerlei soorten en maten, waardoor er voor ieder wat wils is. Voor een moderne uitstraling kunnen gashaarden de perfecte uitkomst bieden, terwijl houtkachels goed tot hun recht komen in een klassieke/landelijke inrichting. Zelfs tuinkachels zijn in diverse soorten en maten leverbaar, perfect om ‘s avonds extra lang in de tuin te kunnen genieten.

6. Gezelligheid

Gezelligheid kent geen tijd! Kachels en haarden zijn onverminderd populair, want wat is er gezelliger dan ‘s avonds met een hapje en drankje bij het knisperende vuur te zitten?

7. Gebruiksgemak

Kachels en haarden zijn erg gebruiksvriendelijk en makkelijk in gebruik. Met een houtkachel dient er iedere 30 tot 60 minuten een blok hout te worden toegevoegd aan het vuur. Als dat teveel gevraagd is, dan kan bij een gashaard of pelletkachel gebruik worden gemaakt van een afstandsbediening om het vuur hoger of lager te zetten. Veel makkelijker kan het niet gemaakt worden!

8. Mogelijkheid tot aansluiten op CV

Tegenwoordig is het mogelijk om een hout- of pelletkachel aan te sluiten op de CV. Deze modellen zijn aangesloten op een boiler waarin water opgeslagen zit. Wanneer het hout brandt, zal het water opwarmen en wordt met behulp van een pomp naar de CV gevoerd worden. Het afgekoelde water zal vervolgens worden teruggepompt naar de houtkachel, waar het opnieuw verwarmd wordt. De Dik Geurts Forte H2O is hiervan een voorbeeld.

9. Decoratie mogelijkheden

Naast de warmte is het tevens een decoratie dat gezien mag worden. Daarnaast zijn in enkele gevallen de gietijzeren modellen voorzien van fraaie decoratie en figuren, waardoor het vrolijk oogt. Een voorbeeld hiervan is de Dovre 750GH.

10. Alternatieve wijze van verwarmen

Hout- en pelletkachels zijn een alternatieve manier van verwarmen dan bijvoorbeeld door middel van aardgas. Je bent nergens afhankelijk van en bent altijd zelfvoorzienend.

11. Kort stoken, langdurig warm

Met een speksteenkachel is er de mogelijkheid om enkele uren te stoken en daar vervolgens nog lang van na te genieten. Dit komt doordat speksteen warmte uit het gestookte hout opslaat en het vervolgens urenlang kan uitstoten. Hierdoor is relatief weinig hout nodig en hoeft er slechts enkele uren per dag gestookt te worden.12. Gemakkelijk te plaatsen op bestaand kanaal

Wanneer er al een kanaal aanwezig is, dan is hier gemakkelijk een houtkachel op aan te sluiten. De installatie op een bestaand kanaal kan door middel van een flexibel kanaal dat niet zichtbaar is en deze kan binnen één dag worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het kanaal niet zichtbaar is en er binnen no-time kan worden genoten van een oogstrelend vuurtje.

13. Chique accessoires

De accessoires zoals vloerplaten of een haardstel zijn naast functioneel ook nog fancy. Dit maakt het stoken een stuk aangenamer, waardoor dit zorgt voor extra ontspanning.